Cestou ke Vzkříšení: Setkání u studny a Pěší pouť za umělce


Zakončení páté řady olomouckých Setkání u studny předalo štafetu osmému ročníku Pěší poutě za umělce, která se uskuteční od 3. do 9. srpna 2014 a povede krajem Východních Čech.

Květnové Setkání u studnyOlomouc: Po sedmi ročnících, jejichž trasy vedly krajinou Moravy, se Pěší pouť za umělce přesouvá do Východních Čech. Cesty letošní trasy povedou krajem mezi Orlickými horami a Podkrkonoším: Nové Město nad Metují, Rokole, Náchod, Kuks, Žireč, Úpice a Malé Svatoňovice.

Program poutě bude protkán barvami Velikonoc, od ukřižovaného Krista ke Kristu vzkříšenému: modlitba křížové cesty za rodiny v Rokoli, za umělce mezi Kuksem a Žirčí a za kněze a kněžská povolání v Malých Svatoňovicích, poutního místa Panny Marie Sedmiradostné, V den zahájení, v neděli 3. srpna, ve své promluvě po svátostném požehnání poutníky do této modlitby staré mnoho staletí uvede P. Jan Linhart. Další velikonoční nitkou bude druhý den v Rokoli zamyšlení Oldřicha Seluckého, spisovatele a výtvarníka, nad postavením Panny Marie při Kristově křížové cestě. Cestou ke vzkříšení budou i poetické texty Jana Čepa v interpretaci herců Igora Dostálka a Martiny Pavlíkové doprovázené klarinetem Aleše Janečka, člena MFO.

Květnové Setkání u studnyTexty významných českých katolických básníků s citacemi slov Písma zazní v podání činoherních herců za doprovodu zpěvu a houslí Veroniky Pavlové u jednotlivých zastavení křížové cesty 21. století nazvané „Příběh utrpení a nadějí člověka“. Setkání lidí herecké profese a umělecké interpretace spolu s hudebníky se také zúročí v komponovaném pořadu slova a hudby pro klienty Domu sv. Josefa. Pořad nazvaný „Od slova a tónu k srdci a úsměvu“ bude určen i pro veřejnost.

Pátý den poutě v Úpici odkryje P. Pavel Kuchař pojem „adorace“: co se děje při uctívání živého Krista v adoraci. Pátek bude věnován modlitbě křížové cesty za kněze a kněžská povolání s texty prof. Petra Piťhy. Poslední den v sobotu 9. Srpna bude věnován bratřím Čapkům v přednášce zajištěné Společností bratří Čapků a prohlídkou Muzea bratří Čapků. Členové společnosti se poslední dva dny ujmou průvodcovské služby a skupinu poutníků dovedou do cíle pouti.

Případní zájemci, kteří by se chtěli zařadit do poutnické skupiny (počet poutníků je limitován), ať se hlásí na e-mailové adrese: pavlikova@arcibol.cz nebo na mobilní číslo 603 977 711. Ostatní zájemci se mohou ke skupině připojovat podle svého zájmu na jednotlivých úsecích trasy. Trasa a program pro veřejnost budou dávány ve známost prostřednictvím mediálních partnerů Radia Proglas, TV Noe, ČRo a Katolického týdeníku. Podrobné informace najdou zájemci na adrese www.rapsodickedivadlo.cz.

Květnové Setkání u studnyOhlédnutí za květnovou Studnou

Závěr páté řady Setkání u studny byl nesen velikonoční radostnou zvěstí, a to jak texty v první půli Studny, tak také povídáním hlavního hosta, olomouckého výtvarníka Jana Jemelky ve druhé půli. Obsahově celý večer otevřel dveře tématu Pěší poutě 2014, které je „Cestou ke vzkříšení.“ Naléhavost tomuto tématu dodávají slova papeže Františka, která jsou mottem letošní pouti: „…Žádná chvíle našeho života není provizorní a každý náš čin je nesen věčností…“

Setkání s výraznou osobností výtvarného světa Janem Jemelkou předcházelo slovo z evangelia sv. Matouše o vzkříšeném Kristu a jeho setkání s učedníky doplněné básní Václava Renče „Jitřní“ a povídkou Jana Čepa „Smrt starého Zavadila“ v interpretaci Martiny Pavlíkové. Závěr evangelia sv. Matouše přečetl František Odstrčil, lektor Božího slova z Fryštáku. Hudební improvizací celý večer prostoupil violoncellista Marián Pavlík, člen MFO. Jeho bytostná vnímavost pro mluvené slovo a následně pro výtvarné dílo, projekci tvorby Jana Jemelky v úvodu večera v kavárně Amadeus, vytvářelo neskutečně barevné hudební kompozice, které posluchače překvapovaly stále novými invencemi. Opět se ukazuje, jak citlivý hudební doprovod, který chce pokorně sloužit slovu či obrazu, neuvěřitelně napomáhá hlubšímu pronikání díla a jeho vnímavějšímu přijetí.

Květnové Setkání u studnyNa toto souznění slova, obrazu a hudby pak navázal Jan Jemelka svým poutavým povídáním o napínavém dobrodružství a poctivé práci vedoucí ke vzniku vitráží. Každý, kdo se s tímto významným olomouckým výtvarníkem a jeho dílem setká, setkává se s opravdovostí, zápalem a pokorou, poctivostí, pevností, ale zároveň jiskřivě se chvějící křehkostí; je to setkání s člověkem, který má odvahu svobodně tvořit nové a při tom se pevně držet osvědčených hodnot. Květnové Setkání u studny tak vytvořilo krásnou harmonii slova, obrazu a hudby, která občerstvila a osvěžila všechny přítomné a dala tak pocítit blízkost Tvůrce Nejvyššího.

Nová řada Setkání u studny bude zahájena večerem prvního říjnového pondělí 2014. Proluka mezi jednotlivými řadami Studní je pak dobou přípravy Pěší poutě za umělce, která je zasazena do začátku měsíce srpna.

Martina Pavlíková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu