Charita ČR vyhlašuje sbírku na pomoc Somálsku a Etiopii


(Aktualizováno 21.7.) Ve dvou částech centrálního Somálska vyhlásila Organizace spojených národů ve středu 20. července 2011 hladomor, akutním nedostatkem potravin v důsledku katastrofálního sucha je však postižen i zbytek země a také sousední Etiopie. Do pomoci se již zapojily jednotlivé národní charity ve světě a finanční sbírku vyhlašuje i Charita ČR. K pomoci postiženým oblastem vyzval také papež Benedikt XVI.

Olomouc: Podle informací ČTK označila OSN katastrofální humanitární situaci v Somálsku za hladomor, to znamená, že je zde více než 30 % dětí podvyživených a kvůli nedostatku potravin umírají dva lidé na 10 tisíc obyvatel denně. V jižních oblastech Somálska je to již šest lidí. Největší sucho za posledních 60 let, které postihlo východní Afriku, zasáhlo více jak 10 milionů lidí. Dobytek a úroda jsou dlouhotrvajícím suchem zničené. Za největší humanitární krizí současnosti jsou kromě sucha také vysoké ceny komodit na světových trzích a dlouhotrvající vojenské konflikty.

Podle americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) se nebezpečná situace v oblasti Afrického rohu bude zhoršovat až do konce roku. Hodně bude záležet na vývoji cen potravin, ozbrojených konfliktech, které region sužují již přes 20 let a humanitární pomoci. Pátý stupeň hladomoru patrně OSN vyhlásí pro části Somálska nejvíce zasažené suchem, a to pro Bakool a Lower Shabele. Jediným způsobem okamžité pomoci je masivní humanitární pomoc.

V Etiopii pomáhají prostřednictvím Caritas Ethiopia například americká CRS, britská a irská CAFOD/TROCAIRE a Caritas Belgium, v Somálsku pracuje Caritas Somalia a v Somalilandu mise Caritas Switzerland/Luxembourg. Charita ČR prozatím neplánuje zásah přímo na místě. „Budeme však využívat služeb našich partnerů. V Somalilandu jsme pomáhali v letech 2009-2010 s budováním zdrojů pitné vody a hygienických zařízení a nyní pracujeme v Etiopii. Prostředí a partnery tedy známe a můžeme za ně ručit,“ říká Pavel Gruber, vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR.

Sbírkový účet Charity ČR u České spořitelny má číslo 55660022/0800, jako variabilní symboly je možné využít 146 pro Etiopii a 103 pro Somálsko. Pomoci lze také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITACR na číslo 87777. Ze svého krizového fondu, který je tvořen z výnosu Tříkrálové sbírky, uvolnila Charita ČR na pomoc částku 5000 eur (přibližně 120.000 Kč). Více informací podá Pavel Gruber, vedoucí oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR, telefon: 731 604 078, e-mail: pavel.gruber@charita.cz. Lidé z Olomouce mohou do této sbírky přispět také v hotovosti v sídle Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. 6, kde jsou denně od 8 do 16 hodin k dispozici sběrací listiny.

K pomoci postiženým oblastem vyzval během své nedělní promluvy před polední modlitbou Anděl Páně také papež Benedikt XVI., který nyní pobývá ve své letní rezidenci v Castel Gandolfo. „S hlubokou starostí sleduji zprávy z oblasti Afrického rohu a zejména Somálska, postiženého obrovským suchem a v některých místech také prudkými dešti, které způsobují humanitární katastrofu. Bezpočet lidí utíká před děsivým hladem a hledá potravu a pomoc. Doufám, že dojde k mezinárodní mobilizaci a těmto našim bratřím a sestrám, kteří jsou již tak těžce zkoušeni a mezi nimiž je mnoho dětí, bude neprodleně zaslána pomoc. Kéž tomuto trpícímu obyvatelstvu nechybí naše solidarita a konkrétní podpora všech lidí dobré vůle,“ řekl v neděli Svatý otec.

Zdroj: www.acho.charita.cz, www.radiovaticana.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu