Charita dnes vyveze na Ukrajinu 1,5 tuny vánočních dárků


Vánoční dárky pro víc než 300 ukrajinských dětí zaplnily nákladní auto Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). To vyrazí dnes dopoledne na hranici s Ukrajinou. Dárky pak rozbalí děti přesně na ukrajinské Vánoce – 5. a 6. ledna 2017. Jedná se o děti ze sociálně slabých rodin, dětských domovů a ty, které vyhnal z domovů válečný konflikt na východě země.

Akce Vánoční balíček má již více než desetiletou tradici. Začal s ní ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt, když přivezl první dárky do dětského domova v Bortnikách. „Od té doby vozíme na Ukrajinu víc a víc vánočních dárků. Letos čeští dárci přinesli na jednotlivé Charity přes 300 balíčků. Ty obsahují nejčastěji oblečení, obuv, psací potřeby, omalovánky, sešity a hračky,“ uvedl koordinátor projektů na Ukrajině Vasyl Vasyliv. Vánoční dárky rozdají s ředitelem ACHO dětem hned v pěti ukrajinských městech a vesnicích.

Balíčky zamíří do dětského domova v Bortnikách, k dětem z velmi chudých poměrů v Lopatynu, Ternopil, Kolomyji a letos poprvé také v Chmelnyckyj. „Tam vezeme balíčky celkem třiceti dětem. Spolu s našimi partnery jsme vytipovali opravdu ty nejchudší děti. Mnohým zemřeli rodiče nebo jsou polosirotci, jiné žijí v rozvrácených rodinách a další musely opustit své domovy na východě Ukrajiny, kde se válčí,“ nastínil Vasyliv s tím, že nové oblečení, boty a nejrůznější hračky by si děti těžko mohly dovolit.

V pondělí čeští celníci jednotlivé dárky zapečetí. Pak nákladní auto vyrazí na Ukrajinu na celnici v Ternopil. Odtud pak balíčky poputují na další čtyři místa.

Letos čeští dárci vybrali a zabalili 304 balíčků konkrétním dětem, někteří přidali ještě další dárky. Vánoční zásilka z Česka tak váží 1,5 tuny. Děkujeme za vaši štědrost.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu