Charita Olomouc končí s programem Nový Prostor


Narůstající počet lidí v nouzi i jejich neustále se zhoršující situace působí Charitě Olomouc nemalé problémy. Letos se navíc většina služeb pro lidi bez domova dostala do červených čísel. „V těchto podmínkách jsme nuceni přemýšlet o tom, které služby a v jakém rozsahu budeme nadále poskytovat. Právě program Nový Prostor jsme tedy nuceni po zvážení všech okolností ukončit. Tato aktivita je v Olomouci tradiční a především studenti si na ni zvykli. Věříme tedy v to, že se ji podaří zachovat,“ popsal situaci Petr Prinz, vedoucí charitního Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Olomouc: Občanské sdružení Nový prostor jedná o předání projektu s organizací Podané ruce. „Bude-li ze strany případného nového realizátora zájem, rádi mu poskytneme naše zkušenosti a praktické rady,“ potvrdil snahu o nalezení řešení Prinz.

Služby Střediska Samaritán ročně pomohou mnoha stovkám lidí. Nový Prostor je aktivita, která je pozitivně vidět. Týká se však jen nepatrného počtu lidí bez domova a mnohdy nepřináší očekávaný efekt. Někteří prodejci totiž časopis prodávají dlouhou dobu, a je otázkou, jakého posunu u nich můžeme dosáhnout. „Došli jsme k závěru, že naše práce v jiných oblastech má významnější dopad, ač to tak veřejnost mnohdy nevnímá. Potřebujeme naše pracovníky i zdroje využít pro další služby, především terénní program či denní centrum, kde jsme již museli snížit úvazky,“ vysvětluje Prinz.

„Středisko Samaritán má na 30 zaměstnanců, kteří svou činností pokrývají řešení široké škály problémů související s bezdomovectvím. Naše kapacity budou i nadále využívány k! efektivní pomoci nejpotřebnějším. Rozvíjíme nové způsoby práce a uspořený čas využijeme k intenzivní podpoře několika desítek lidí, na něž nám dosud kapacita především denního centra či terénního programu nestačila,“ dodal. Středisko Samaritán pro lidi bez domova v Olomouci realizovalo projekt Nový Prostor 12 let.

Zdroj: Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu