Charita Olomouc rozvine svou potravinovou pomoc


Na druhou polovinu roku 2013 připravuje Charita Olomouc start projektu Centrum potravinové pomoci, který by následně postupně mohl zaplnit mezeru v oblasti materiální pomoci lidem v nouzi. Její potřebnost je v regionu střední Moravy stále patrnější a takovýto typ služby zde doposud není realizován.

Olomouc: „Klesající finanční zdroje jsou problémem nejen podnikatelských subjektů, ale i charitativních institucí. Paradoxně však zájem o služby potřebným většinou spíše roste. Částečným ulehčením v těchto problémech může být provozování chystaného Centra,“ přiblížil záměr Petr Prinz, vedoucí charitního Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Projekt bude shromažďovat zdarma získané potraviny, a dále je potom distribuovat mezi poskytovatele sociálních služeb. Ti je pak budou předávat mezi své klienty a další lidi v nouzi. Charita Olomouc pro tento účel využije zázemí objektu v Dolanech u Olomouce, které bude nově využívat díky vstřícnosti sester premonstrátek ze Svatého Kopečka.

„Centrum je postaveno na principu mozaiky, která poroste podle množství darů, jež se nám podaří sehnat. Na druhou stranu zdůrazňuji, že stejně důležité jako nastavení toků dovnitř je i způsob dalšího předávání, které musí být rychlé, spravedlivé a efektivní. Centrum počítá se třemi zdroji potravin. Jde o jídlo získané od obchodních řetězců či výrobců; zde se stává, že se blíží konec jejich trvanlivosti, nebo je jejich prodej z nějakého důvodu problematický. Dále jsou to dary menších dárců, často fyzických osob. Lidé nám již teď nosí konzervy, zeleninu, čokolády, tuto formu pomoci tedy rádi rozvineme. Další velký zdroj tvoří podpora ze zdrojů EU. Humanitární pomoc se tak dá čerpat v podobě mouky, cukru, těstovin i dalších surovin,“ dodal podrobnosti Prinz.

Předpokládá se, že projekt může mít přínos pro řadu organizací nejen na Olomoucku, ale i celé střední Moravě. Řada z nich již nyní stojí o spolupráci. V budoucnu je zde možné prohloubit kooperaci např. i s farnostmi, obcemi a úřady. I oni se totiž setkávají s lidmi v nouzi, kterým materiální pomoc zásadně odlehčí.

Myšlenka je založena na principu potravinových bank známých u nás i ve světě. V podstatě se tak Charita vrací ke svým počátkům na začátku minulého století, kdy velká část pomoci měla právě potravinovou a materiální podobu.

„Oproti jiným projektům bude naše připravované Centrum potravinové zdroje spíše produkovat, než je jen ubírat. V tom vidím velkou přednost naší aktivity,“ uzavřel představení nové charitní aktivity Prinz.

František Jemelka, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu