Charita Olomouc slavila 20 let konferencí o hodnotách ve své práci


„Křesťanské hodnoty v sociální práci Charity“. To byl název konference, která se ve čtvrtek 22. listopadu 2012 stala součástí oslav 20 let fungování Charity Olomouc po roce 1989 a již 90 let od počátků poskytování charitativních a charitních služeb ve městě Olomouci. V olomouckém arcibiskupském paláci se při této příležitosti sešly více než dvě stovky účastníků.

Olomouc: V dopoledním bloku celodenního programu vystoupil Mons. Josef Šich, emeritní prezident Arcidiecézní charity Olomouc, Jakub Doležel z Cyrilometodějské teologické fakulty olomoucké univerzity či Katarína Rašlová z Bratislavské arcidiecézné charity. Svůj příspěvek na téma: „Jaká by Charita měla v budoucnu být?“ přednesl i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který nad akcí rovněž převzal záštitu.

Na konferenci zazněly příspěvky směřující k rekapitulaci minulosti, věnující se charakteristice současného stavu a bylo i dost příležitostí pojmenovat vize rozvoje služeb potřebným v budoucnu. Zaměření na křesťanské hodnoty vhodně posloužilo k revidování základů, na nichž charita stojí a má stát. Mnohými příspěvky se prolínala témata konfrontace podmínek pro práci charit v minulosti a současnosti či úlohy charity v místě jejího působení, v obcích či ve farnostech.

Vystupující také mj. zdůrazňovali příklad charity jako projevu křesťanské pomoci bližnímu, který oceňuje i dnešní společnost, která není mnohdy církvi příliš nakloněna. „Charita má dobré jméno i mezi nevěřícími,“ poznamenal k tomu doslova arcibiskup Graubner. Ocenění se dočkala také práce dobrovolníků v charitách; přítomní se zároveň shodli na tom, že jejich role se v rámci charitních struktur bude zvětšovat.

Důležitým bodem čtvrtečního setkání se stala také odpolední panelová diskuse nad aktuálními výzvami i problémy charity a otázkou míry přítomnosti křesťanských hodnot v její činnosti. V panelu zasedli, kromě již zmíněného arcibiskupa Graubnera, ředitel Charity ČR Oldřich Haičman a paní Zuzana Havrdová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová ke čtvrteční akci dodala: „Konferenci považuji za velkou příležitost pro charitu. V každodenní činnosti musíme vyznávané hodnoty realizovat, ale prostor o nich diskutovat moc často nemáme. O to více si vážím účasti našeho zřizovatele, pana arcibiskupa Graubnera, na tomto setkání. Rovněž nás velmi potěšil zájem o tuto konferenci mezi kolegy z charit v různých koutech republiky, ale i dalších organizací.“

Součástí celodenního programu konference se stalo i představení nové publikace „Charita v Olomouci 1922–2012“, která je dalším příspěvkem k oslavám dvaceti let existence Charity Olomouc a devadesátiletého výročí prvních zmínek o charitní činnosti na území olomoucké arcidiecéze i samotné Olomouce. Nejspíše úplně poprvé se komplexněji souhrnně věnuje rekapitulaci činnosti Charity v podstatě na celém území olomoucké arcidiecéze; se zvláštním zřetelem k situaci ve městě Olomouci.

Konference se konala ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci a Caritas – Vyšší odbornou školou sociální Olomouc.

František Jemelka, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu