Charita pomáhá mrazy sužovaným lidem bez domova


Charity v olomoucké arcidiecézi pomáhají lidem bez domova, kteří jsou vzhledem k velmi silným mrazům ve velké nouzi, často ohrožujících jejich životy. Zařízení, která se starají o tyto klienty krátkodobě, navyšují kapacitu, prodlužují provozní dobu a upravují režimy fungování tak, aby lidé měli možnost přečkat toto kritické období ve snesitelných podmínkách a neumrznuli.

Olomouc: Řada zařízení není nijak podporována z veřejných rozpočtů a tak mohou fungovat jedině díky drobným finančním či věcným darům a Tříkrálové sbírce. Jak je to v některých oblastech olomoucké arcidiecéze najdete v následujícím přehledu.

„V letošním roce každou noc do konce února nabízíme možnost přečkat v teple v nízkoprahovém denním centru.“ informuje Petr Prinz, vedoucí střediska Samaritán pro lidi bez domova, které provozuje Charita Olomouc. Projekt tohoto rozšíření může denně využít 30–35 lidí a přispělo na něj město Olomouc. „Kapacita je v současné době plně využívaná.“ řekl Petr Prinz. Více je možné se dočíst ve článku na webu Charity Olomouc.

Charita Kroměříž provozuje azylový dům pro matky s dětmi a ženy v tísni. Zatím neobdrželi žádnou žádost o akutní příjem, ale ponechávají dva volné byty na akutní umístění z důvodu mrazu.

Charita Otrokovice pro lidi bez domova provozuje azylový dům Samaritán a noclehárnu Samaritán. „Navíc ve spolupráci s městem se nám podařilo vybudovat místnost pro lidi, kteří nejsou schopni akceptovat pravidla služeb, především pravidlo na alkohol 0,8 promile,“ říká vedoucí střediska Samaritán v Otrokovicích Tomáš Bernatík.

Charita Šternberk, která má své středisko také v Uničově, má k dispozici tyto služby: Nízkoprahové denní centrum SCHOD Uničov pracuje od 1.11.2010 a provozní doba je od 8.00 do 16.00 hod. Návaznou službu má město Uničov, které provozuje noclehárnu. Nízkoprahové denní centrum UZEL Šternberk pracuje od 1.1.2012 a běžná provozní doba (8.30–12.30 hod) byla pro mimořádnost situace a kvůli chybějící návazné službě ve městě prodloužena do 15.30 hod. Od 1. ledna po dobu silných mrazů Charita Šternberk zajistí tuto službu také od 19.00 hod přes celou noc. „Tato nová služba nezískala od MPSV žádnou dotaci a fungovat bude jedině díky podpoře z Tříkrálové sbírky,“ informovala ředitelka Charity Šternberk Pavla Vyvozilová.

Charita Šumperk s touto cílovou skupinou sice nepracuje, ale snaží se pomoci alespoň Armádě spásy, která ve městě pečuje o lidi bez domova. Z letošní tříkrálové sbírky Charita Šumperk Armádě spásy poskytne 10.000,- Kč na nákup potravin a zlepšení kvality jídla.

Charita Valašské Meziříčí provozuje noclehárnu a denní centrum, které mimořádně funguje i přes víkendy. Ta v nynějších třeskutých mrazech otevírá o hodinu dříve než obvykle. „Všech dvanáct lůžek se dvěma přistýlkami v mužské části naší noclehárny je celoročně obsazených, v ženské zůstává několik postelí volných. Přes zimu klientů výrazně přibývá. Na koho nezbyde lůžko, přenocuje na takzvaných horkých židlích ve společenské místnosti. Včera jich takhle přespalo sedm. Je to opravdu kruté,“ líčí pracovnice meziříčské Charity Hana Sulovská. K dispozici je také polévka, kterou darovala místní firma. Lidé na pomoc bližnímu naštěstí stále slyší. „Firmy nás zásobují polévkami a pečivem, jednotlivci nosí starší oblečení. Jenom zimních bund a bot máme stále nedostatek,“ informuje Sulovská. O pomoci je možné se dozvědět také v článku, který najdete po kliknutí ZDE.

Zdroj: www.acho.charita.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu