Charita posílá na Ukrajinu prvních 15,5 tuny zimních věcí


V úterý 11. listopadu 2014 odpoledne odjel z Olomouce první kamion s materiální sbírkou na Ukrajinu. Naložen byl 1.452 pytli se zimními věcmi a směřuje k partnerským organizacím na Ukrajině, konkrétně do Caritas Kyiv a Caritas Kharkiv. Věci pomohou uprchlíkům z východních částí Ukrajiny a Krymu. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) se také touto drobnou aktivitou snaží zmírnit nebezpečí, které v nadcházející zimě hrozí desetitisícům lidí. Další kamiony budou následovat.

Olomouc: „Děkuji všem lidem, kteří charitě darovali některé ze svých již nepotřebných věcí anebo i nakoupili věci nové,“ řekl před zahájením nakládky P. Rostislav Strojvus, koordinátor humanitární a rozvojové pomoci ACHO na Ukrajině. „Ve sbírce je všechno, zejména zimní bundy, svetry, mikiny, košile, ponožky, rukavice, teplé spodní prádlo, a to je dobře. Všechno to uprchlíci upotřebí. Jejich situace není dobrá. Opravdu děkujeme.“

Sbírka zimních věcí začala v první polovině října. Zapojili se do ní všechny farní či oblastní charity v olomoucké arcidiecézi. Na mnoha místech sbírka ještě probíhá anebo teprve proběhne. Přehled míst a termínů pokračující sbírky ACHO aktuálně zveřejňuje na svých webových stránkách www.acho.cz.

Na naplnění tohoto prvního kamionu se podílela také Slovenská katolícka charita, která dodala celkem 3 tuny vytříděného oblečení.

„Sbírku organizujeme primárně prostřednictvím místních charit v olomoucké arcidiecézi. Dozvěděli se o ní ale lidé z různých koutů republiky a tak jsme přijímali i dary třeba z Prahy, Dvora Králové a řady další míst. Všem děkujeme,“ dodává P. Strojvus.

Dle jeho informací se v naprosté většině jednalo o věci ve velmi dobrém stavu. Ze zásob bylo třeba vyloučit odhadem 10 % věcí, které nebyly vyhovující. Ani tyto ale nepřijdou na zmar. Stanou se technickou surovinou pro další zpracování u firmy, která se tímto zabývá. O třídění se starali dobrovolníci a pracovník humanitárního skladu ACHO.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu