Charita rozdávala potravinové balíčky v zasažených místech Ukrajiny


Humanitární pracovník P. Rostislav Strojvus je od 15. listopadu 2015 v oblasti Donbasu, kde ještě před pár dny byla slyšet střelba. V rámci monitorovací cesty se podílí na předání posledních potravinových balíčků lidem zasaženým válečným konfliktem v oblasti Donbasu. Díky společnému projektu Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) a Diecézní charity ostravsko-opavské (DCHOO) bylo potřebným lidem na Ukrajině poskytnuto celkem 440 potravinových a hygienických balíčků, každý v hodnotě 41 EUR.

Olomouc: V těchto dnech vyrazil konvoj humanitárních pracovníků z Caritas Internationalis, Caritas Ukraine a Caritas Germany spolu se zástupci charit ACHO a DCHOO v doprovodu vojáků do zasažených míst, kde se ještě před dvěma dny bojovalo. Potravinové balíčky z ČR budou rozdány v místech, která jsou přímo v zóně konfliktu. Díky podpoře českých dárců se může uskutečnit nový způsob okamžité pomoci do vesnic, v nichž konflikt stále trvá, a kde místní lidé nemají přístup k základním potravinám.

„Předání potravin proběhne na tzv. logistických či neutrálních zónách, které se nacházejí mezi dvěma armádami, ukrajinskou a povstaleckou. Lidé do těchto zón mohou přijít bez jinak potřebných a složitých povolení a převzít si tak pomoc z ČR,“ upřesnil P. Rostislav Strojvus. Balíčky z darovaných finančních prostředků z České republiky zajistila Caritas Ukraine. Následně byly předány do partnerských organizací Caritas Melitopola a Caritas Mariupol, s nimiž ACHO dlouhodobě spolupracuje.

Přestože můžeme v České republice považovat tento konflikt za „mrtvý“, na východě Ukrajiny trvají stále napětí a boje. Paní Natálie, která si v těchto dnech přišla do Caritas Melitopol pro potravinový balíček, byla nucena ze svého domova uprchnout spolu se svým invalidním manželem, dcerou a vnučkou právě do Melitopole. Potravinový balíček jí byl vydán oproti dokladům o přesídlení. Vděk za darovaný balík byl veliký: „ Nebýt pomoci charity a dárců z ČR, nevím, co bych dělala.“

„Celý projekt bychom nebyli schopni realizovat bez nasazení a odvahy kolegů z místních charit na Ukrajině“, uvedl P. Rostislav Strojvus. Místní charity rozdaly balíčky lidem v zasažených oblastech a vnitřním uprchlíkům na základě svého sociálního šetření. Každý balíček obsahuje potraviny a hygienu pro tříčlennou rodinu na dobu zhruba jednoho měsíce.

Reportáž přímo z DOnbasu i s fotografiemi je k dispozici na tomto místě.

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu