Charita se připravuje na integraci imigrantů


Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) uspořádala v pondělí 7. března 2016 pro pracovníky Charit jednodenní školení na téma Státní integrační program (SIP). Na základě uzavřené smlouvy s Ministerstvem vnitra ČR se Charita ČR stala od 1. ledna generálním poskytovatelem integračních služeb pro rok 2016. Úkolem Charity je prostřednictvím charitní sítě a ve spolupráci s ostatními subjekty koordinovat a následně zajistit integrační služby osobám, kterým byla udělena mezinárodní ochrana.

Školení se zúčastnilo celkem 38 charitních pracovníků z olomoucké arcidiecéze a Diecéze ostravsko-opavské. Účastníci získali aktuální informace ohledně statistik reálného počtu migrujících cizinců, uvítali nejrůznější postřehy z praxe včetně praktických rad a doporučení při jednání s osobami z odlišných kultur. Do budoucna tak mohou zvažovat vlastní možnosti zapojení do programu. „ACHO koordinuje integrační služby oprávněným osobám na území Arcidiecéze olomoucké, a to především v oblasti zjišťování nabídek ubytovacích možností včetně pracovních příležitostí a komunikace se zainteresovanými subjekty,“ upřesnil za diecézi vedoucí humanitárního oddělení Martin Zamazal.

Do cizinecké problematiky uvedla účastníky školení migrační koordinátorka Charity ČR Klára Boumová. Posluchači byli seznámeni se základními fakty migrace a integrace cizinců jak v celosvětovém měřítku, tak co se týče současné situace v České republice. Státní integrační program včetně jeho realizace v praxi představila lektorka Veronika Imrichová, vedoucí odborné sociální poradny a služeb pro cizince z Diecézní charity Brno. Prostřednictvím Charity tak bude poskytována podpora osobám s udělenou mezinárodní ochranou, jíž je azyl nebo tzv. doplňková ochrana. Státní integrační program je pro rok 2016 nastaven na podporu až dvou tisíc oprávněných osob.

Pozornost byla v rámci prezentace věnována rovněž aktuální uprchlické situaci. V porovnání s předchozími léty, kdy počty uprchlíků v podzimních měsících z důvodu nadcházející zimy vždy klesly, nebyl v loňském roce zaznamenán úbytek. „Problémem je válka v Sýrii, která vyhnala milióny lidí ze svých domovů. V současné době ve vzájemném poměru migrujících mužů a žen, tvoří nadpoloviční většinu dokonce ženy a děti, a to i přes náročnou cestu přes moře, která je spojená s četnými riziky,“ vysvětlila migrační koordinátorka Klára Boumová.

V ČR v současnosti žije 469 197 evidovaných cizinců, což tvoří přibližně 3,8 procent populace. „Pokud se podíváme na počty cizinců podle státního občanství, nejvíce jich do České republiky přichází z Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu, Ruska, Německa a Polska,“ upřesnila Klára Boumová. V roce 2015 bylo v ČR evidováno 1525 žádostí o azyl, přičemž mimořádná ochrana byla poskytnuta 470 osobám. Jednalo se o cizince pocházející z Ukrajiny, Sýrie a Kuby.

Eva Štefková, Arcidiecézní charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu