Charita v Olomouci pořádá Den ukrajinské kultury


Výuka vaření ukrajinských specialit, jejich ochutnávka, ale také divadelní představení studentů ukrajinistiky a ukázka ukrajinské hudby, to jsou jen některé z bodů programu Dne ukrajinské kultury, který se uskuteční ve čtvrtek 5. května 2011 od 15.00 hodin na nádvoří Arcidiecézní charity Olomouc na Křížkovského ul. č. 6. Akce se zúčastní také významní hosté z konzulárního úřadu Ukrajiny v Brně.

Olomouc: „Již loni jsme zjistili, že tato akce je dobrou příležitostí pro setkání všech lidí, kteří dlouhodobě podporují naše projekty na Ukrajině, setkání dobrovolníků, kteří nám na Ukrajině již pomáhají anebo budou pomáhat, a také seznámení veřejnosti s naší prací,“ zve P. Rostislav Strojvus, koordinátor pomoci Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na Ukrajině. Doplnil dále: „Budeme také referovat o pokrocích ukrajinských projektů a navíc přiblížíme tuto zemi české veřejnosti a její kulturní bohatství.“

K příjemnému zážitku návštěvníků tohoto setkání by mělo napomoci také kuchařské umění profesorů a studentů Univerzity Palackého, konkrétně sekce ukrajinistiky na katedře slavistiky. Vařit by se měl pravý boršč a ukrajinské jídlo zvané holubci. Kulinářský zážitek doplní ukrajinská muzika a také divadelní představení studentů ukrajinistiky, kteří vystoupí s divadelní úpravou jedné z ukrajinských národních bajek.

V rámci programu proběhne také minidražba drobností z Ukrajiny jako jsou knihy, suvenýry apod. Zisk z této dražby půjde na podporu olomoucké řeckokatolické farnosti, která je jedním z iniciátorů projektu ovčí farmy. Ten se letos začne realizovat pod vedením a s finanční podporou Arcidiecézní charity Olomouc na Západní Ukrajině.

Mezi významnými hosty pozvanými na Den ukrajinské kultury je arcibiskup Jan Graubner, primátor města Olomouce Martin Novotný, vedoucí konzulárního oddělení v Brně konzul Volodymyr Horbarenko a vicekonzulka Tetiana Gorupovych.

Arcidiecézní charita Olomouc se pomoci Ukrajině věnuje dlouhodobě od roku 1992. Mezi jejími aktivitami byly např. ozdravné pobyty dětí postižených černobylskou katastrofou, pomoc při povodních, školení a semináře pro partnerské organizace, vzdělávání ukrajinských studentů na Caritas-VOŠs, podpora sociálně pastoračního centra Korolevo, podpora Regionálního centra sociální adaptace Lvov a Brody, podpora Caritas Ternopil a Kolomya, podpora Fondu Aspern – Kiev, pomoc dětem v Dětském domově v Bortnikách, Ternopilu a v Sociálním centru v Lopatyně.

Podrobnější informace poskytne P. Rostislav Strojvus, koordinátor humanitární pomoci na Ukrajině, mobil: 731 621 261, nebo Marek Navrátil z tiskového oddělení ACHO, mobil: 739 52 62 78, e-mail: marek.navratil@acho.charita.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu