Charita zajistí lékařskou péči a knihy pro školu na Haiti


Humanitární pracovnice Kristýna Lungová z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) odlétá začátkem září do jedné z nejchudších zemí světa – Haiti. Pobývat bude zejména v severozápadním regionu země, a to po dobu delší než jeden měsíc. Díky nedávné kampani „Na zdraví Haiti“, která vynesla 16 700 korun, spolu s finanční částkou, kterou k výtěžku přidá ACHO, zajistí základní lékařskou péči pro všech 350 dětí ve škole v Baie de Henne.

Foto ACHOOlomouc: Mezi místa, která má Lungová v plánu na Haiti navštívit, patří i návštěva hlavního města Port-au-Prince, kde by chtěla ve spolupráci s velvyslanectvím oslovit především místní organizace za účelem hledání možnosti podpory Baie de Henne. „Vesnice je díky špatné nefungující infrastruktuře v této oblasti prakticky odříznutá. Není zde lékař, nejbližší nemocnice je dvě hodiny jízdy autem, což je jeden den pěší chůze, lidé jsou zde stejně jako všude nemocní, postižení, staří, ale s tím rozdílem, že často umírají na zcela banální nemoci, a navíc na lékařskou péči ani nemají peníze,“ vysvětluje Lungová.

Dalším problémem na Haiti je vysoká negramotnost, která zasahuje až 50 procent populace. I zde však Kristýna Lungová hledá možnosti pomoci: prostřednictvím organizace „Knihy bez hranic“ (Livres sans frontières) Lungová objednala knihy včetně učebnic pro nově připravovanou školní knihovnu v Baie de Henne. „Knihy budou sloužit především studentům, ale do budoucna bychom se chtěli zaměřit i na starší obyvatele, aby se mohli postupně začít učit číst a psát,“ dodává humanitární pracovnice Kristýna Lungová.

Foto ACHOLungová navštíví i další místa na Haiti. Mezi partnerské školy a farnosti, ve kterých Arcidiecézní charita Olomouc realizuje projekt Adopce na dálku, patří i komunita sester St. Joseph of Apparition v Gonaives, Roche a Bateau a v Damassin. Zde se Lungová rovněž setká s dětmi, které jsou v adopci. Dětem předá zásilky od adoptivních rodičů a stejně tak přiveze nazpět dopisy a kresby od dětí.

Humanitární pracovnice Kristýna Lungová zároveň zdůrazňuje, že zajistit lékařskou pomoc na takto odlehlých místech je možné jen postupnými kroky: „Momentálně bychom rádi zajistili lékařskou prohlídku pro všech 350 dětí ve škole v Baie de Henne s tím, aby se těm nejpotřebnějším dostalo alespoň základní lékařské péče a hlavně byly ošetřeny nejakutnější případy, a to i lidé dospělí – postižení a starší.“

Kristýna Lungová je studentkou Mezinárodních rozvojových studií UP v Olomouci. V Arcidiecézní charitě Olomouc pracuje jako koordinátorka projektů na Haiti.

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu