Charity olomoucké arcidiecéze pomáhají uprchlíkům na Balkáně


Ve čtvrtek 22. října 2015 vyjela z Olomouce do Slovinska první skupina dobrovolníků v čele se zástupcem Charity Olomouc za účelem pomoci uprchlíkům. Po uzavření hranic mezi Chorvatskem a Maďarskem z pátku na sobotu se Slovinsko stalo další tranzitní zemí.

Olomouc: Díky monitorovací cestě zástupců Charity ČR na Balkáně ve dnech 14. až 19. října se podařilo dojednat s národními charitami v postižených oblastech potřebnou pomoc z české strany. Na území Slovinska tak putuje spolu s dobrovolníky rovněž materiální sbírka pro uprchlíky.

Situace je kritická i z důvodu nadcházejícího chladného zimního počasí. Stoupá potřeba teplého ošacení, jako jsou bundy, svetry, čepice, šály, zimní obuv, včetně dek a pláštěnek. Hned začátkem října se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi na jižní Moravě další materiální sbírka za účelem humanitární výpomoci skupině dobrovolníků působících na chorvatsko-srbské hranici. „Materiální pomoc poputuje z charity na chorvatsko-srbskou hranici poblíž města Tovarnik, kde již jeden z dobrovolníků mapoval situaci,“ sdělila sociální pracovnice Martina Novotná z Charity Strážnice.

Pomoc dobrovolníkům působícím v tamní oblasti se ukazuje být v současné chvíli akutní. Jsou to právě oni, kdo spolu s dalšími humanitárními organizacemi již měsíce pomáhají tisícům uprchlíků v místech jihovýchodní Evropy, kde v tuto chvíli tranzitují desítky tisíc lidí.

„Co se týká situace, je potřeba ji vnímat jako měnící se v čase. Lidé, kteří vstupují dnes do Makedonie, v průběhu 20–40 hodin budou na chorvatsko-slovinské hranici a za dalších 10–15 hodin v Rakousku. Lidé nezůstávají na místě, ale putují za svým cílem, jímž je dosažení Německa. Pokud slovinská vláda omezí přístup uprchlíků na své území z 5–7 tisíc denně na maximálně 2,5 tisíce denně, má to za následek dominový efekt po celé délce uprchlické linie, kde potom dochází k další či nové potřebě humanitární asistence,“ přiblížil humanitární pracovník Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO), jeden z účastníků monitorovací cesty na Balkáně.

Zejména v souvislosti s komplikovanou situací na hranicích, mnozí volají po urgentním řešení situace. „I proto může být pomoc české charity kdykoliv zahraniční charitou vyžádána – pokud o formu naší pomoci bude zájem, bude potřebná a bude chtěná,“ uvádí Martin Zamazal a dodává: „Humanitární pomoc, resp. její intenzita a potřebnost je tak závislá i na politických rozhodnutích. Uzavření hranic v Německu nebo Rakousku může mít za následek hromadění uprchlíků v balkánských zemích a zapříčinit situaci stejnou či spíše horší než v Maďarsku na počátku září.“

Podpořit činnost olomouckých charit lze i finančně na sbírkový účet ACHO číslo 4030207 / 0100, variabilní symbol: 001.

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu