Charity v Olomouckém kraji žádají kraj o dofinancování


Charity v Olomouckém kraji, které pečují o více než 10 tisíc klientů, nesouhlasí s politikou kraje v sociální oblasti a považují ji za nesystémovou, nezodpovědnou a diskriminační. Aktuálně charita požádala o dokrytí deficitu ve výši 5,4 milionu, který za cenu celoročních razantních škrtů zejména ve mzdové oblasti zajistí přežití 27 nejohroženějších potřebných služeb.

Olomouc: Arcidiecézní charitě Olomouc (ACHO) byla ze strany kraje nabídnuta dotace 2,5 milionu, kterou ale charita odmítla jako nedostatečnou a nijak neřešící v krizové situaci, kdy již nelze vybrat, které služby takto podpořit a kterým podporu zamítnout. Vzhledem k výši podpory krajských příspěvkových organizací z rozpočtu Olomouckého kraje a s ohledem na objem charitních služeb poskytovaných občanům kraje charita trvá na svém původním požadavku, který považuje za zcela úměrný a oprávněný. V případě potřeby hodlá prosazovat oprávněné zájmy uživatelů služeb i zaměstnanců všemi dostupnými prostředky.

Olomoucký kraj až v listopadu reagoval na opakované informace a zvýšený tlak ze strany charity. Rada Olomouckého kraje na svém zasedání schválila na dofinancování charitních služeb jeden milion korun. „Tento návrh jsme museli odmítnout, protože šlo o nesystémové a nic neřešící opatření,“ komentuje Václav Keprt, ředitel ACHO. Charita následně svolala tiskovou konferenci, aby veřejnost informovala o nastalé situaci. Pan hejtman vzápětí nabídl možnost jednání, ale za podmínky, že svolanou tiskovou konferenci ACHO odvolá. „Abychom vyšli vstříc nabídnutému jednání, vyhověli jsme stanovené podmínce,“ doplnil Václav Keprt.

Jednání s náměstkyní Kubjátovou a dalšími zástupci krajského úřadu proběhlo v pondělí 5. prosince. Z pohledu charit olomouckého kraje nevedlo k žádnému konsensu, protože šlo pouze o licitaci o výši podpory, nikoli o záchranu služeb. Na věcné argumenty týkající se každé konkrétní služby, které se deficit týká, vůbec nedošlo. O klientech, kterých se tato situace týká nejvíc, nepadlo ani slovo.

Financování sociálních služeb v olomouckém kraji je deformováno tím, že Olomoucký kraj, který MPSV v dotačním řízení navrhuje, v jaké výši a kterou službu podpořit, zvýhodnil svoje vlastní příspěvkové organizace na úkor ostatních poskytovatelů sociálních služeb.

Svým příspěvkovým organizacím poskytnul kraj navíc 200 milionů korun z rozpočtu kraje na jejich kofinancování, ostatním poskytovatelům opět jako v minulých letech téměř nic. Tři miliony korun byly vyčleněny na programy sociálního začleňování a integraci, ne na krytí provozních nákladů sociálních služeb. Olomoucký kraj, na rozdíl od jiných krajů v ČR, neudělal pro systémové řešení sociálních služeb na svém území téměř nic.

Na podněty z naší strany nebyla celý rok žádná reakce, kromě sdělení o celkovém nedostatku finančních prostředků. Během tří let po volbách Olomoucký kraj s jinými poskytovateli než krajskými příspěvkovými organizacemi vůbec nepočítá a těmito svými kroky zásadním způsobem dlouhodobě porušuje svoje vlastní strategické dokumenty v sociální oblasti, jako jsou Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje, Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb a Krajský plán pro vyrovnání příležitostí pro občany se zdravotním postižením.

Paní náměstkyně Kubjátová nepravdivě informovala v krajském zpravodaji o tom, že krajská zařízení zvýhodněna nebyla. Písemně jsme se ohradili proti tomuto tvrzení a požádali o zveřejnění společné reakce ředitelů charit. Dodnes jsme se nedočkali ani uvedení věcí na pravou míru, ani jiné odpovědi. Pro nás z toho plyne, že představitelé Olomouckého kraje zneužívají veřejné prostředky na svoji permanentní politickou agitaci. Kritický názor se do tohoto zpravodaje nedostane.

ACHO aktuálně odmítá nabídnutou dotaci 2,5 milionu, která je navíc podmíněna vlastním návrhem na její rozdělení, a trvá na svém původním požadavku. Vzhledem k výši podpory krajských příspěvkových organizací, s ohledem na objem poskytovaných služeb, ACHO považuje svůj požadavek za zcela úměrný a oprávněný.

Průběh jednání

Sociální služby poskytované charitami na území Olomouckého kraje se dostaly do existenčních potíží již počátkem roku 2011, kdy byly zveřejněny výsledky dotačního řízení. Arcidiecézní charita Olomouc hned tuto situaci začala řešit na všech úrovních. Byla provedena razantní úsporná opatření, hlavně v oblasti mzdové politiky. Zaměstnanci charitních služeb pracují v kraji pouze za základní platy. Zrušili jsme stravenky a další benefity, v Charitě Zábřeh byl zaměstnancům odňat pátý týden dovolené, který je v pomáhajících profesích důležitý v prevenci syndromu vyhoření.

Úspornými kroky u celkem 27 služeb na území kraje charita snížila původně plánované rozpočty během roku o 8 milionů korun, tj. o 9 % z původně rozpočtovaných nákladů. MPSV byly tyto skutečnosti oznámeny a náležitě dokladovány již v jarních měsících tohoto roku. Zároveň na tuto skutečnost nedostatečného financování z MPSV byl upozorněn Olomoucký kraj, který MPSV doporučoval, jak má služby ve svém kraji podpořit. Ve druhém dotačním kole MPSV, vyhlášeném v květnu, ACHO částečně uspěla, a to ve výši 938 tis., přesto zůstal deficit ve výši 7 milionů.

ACHO požádala o dofinancování také OK, který sdělil, že podporuje pouze vlastní zařízení a služby neziskových organizací podporovat z rozpočtu kraje neplánuje. Již 5. dubna ACHO iniciovala setkání s náměstkyní hejtmana za sociální věci Yvonou Kubjátovou, na kterém byli rovněž přítomni vedoucí finančního a sociálního odboru kraje. Z tohoto setkání nevzešel žádný výstup ani náznak nějakého řešení. Pokračovala další jednání, další snaha o získání potřebných prostředků ze státního rozpočtu. Výsledky se ale nedostavily. I přes veškerá výše popsaná opatření stále zůstává deficit na pouhé přežití v krizovém režimu.

Vzhledem k tomu, že politika v jiných krajích je vůči poskytovatelům z řad nevládních organizací podstatně lepší a vstřícnější (systémově i finančně), ACHO v listopadu požádala jménem všech charit Olomouckého kraje krajský úřad o dotaci ve výši 5,4 milionu na dofinancování deficitu našich služeb.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu