Církev v EU podpoří vznik Aliance pro neděli


V Bruselu vznikne v pondělí 20. května 2011 za podpory Rady biskupských konferencí EU Evropská aliance pro neděli (European Sunday Alliance). Jejím úkolem bude vyzdvihovat význam volného času pro utváření společnosti a prosazovat tuto myšlenku ve společenských debatách.

Brusel: Rada biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) se v pondělí 20. května zúčastní Expertní konference o ochraně neděle, která proběhne v sídle Evropské ekonomické a sociální komise a bude se zabývat hodnotami synchronizovaného volného času. Na tyto hodnoty chce upozornit i při té příležitosti vznikající Evropská aliance pro neděli (European Sunday Alliance). Ta vzniká v souvislosti s revizí „Direktiv o pracovní době“, které chystá EU. K jejímu oficiálnímu vzniku dojde podepsáním ustavujících dokumentů v úvodu konference v 11.00 hodin.

Záměrem tohoto počinu je vyzdvihnout jak význam neděle jakožto tradičního společného dne volna, tak význam přiměřené pracovní doby vůbec. Ve svém zákládajícím dokumentu se aliance věnuje aspektům rovnováhy mezi osobním a pracovním životem a sociální soudržností, které do značné míry závisí na tom, zda má většina lidí ze zákona volný čas ve stejnou dobu.

Konference svede dohromady odborníky různých akademických a profesních oblastí, kteří tak přispějí k informovanosti hovorů evropských legislativců. Těm nastíní důležitost synchronizace kvalitně využívaného času nejen jako kulturní aspekt evropského dědictví, ale také jako významný faktor utváření sociální Evropy, tedy Evropy, která si je vědoma potřeb svých občanů. Odborníci se proto dotknou těchto témat: Zdraví a bezpečnost práce, Sladění profesního a rodinného života, Význam víkendu pro komunální život, Úcta k nekomerční práci a dobrovolnictví v Evropě nebo Čas na regeneraci: zodpovědnost podniků ve využívání pracovní síly.

Evropské aliance pro neděli vzniká jako síť národních Aliancí pro neděli, odborových i občanských sociálních organizací a náboženských komunit, které se věnují zvyšování povědomí o unikátních hodnotách synchronizovaného volného času v evropské společnosti. COMECE je dlouhodobým podporovatelem idejí nově vznikající Aliance.

Jan Zasadil, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu