Církevní školy v ČR slaví svůj den. Již tuto neděli


Na 16. září 2018 připadá Den církevního školství, připomínka této oblasti služby široké společnosti ve více než stovce škol a školských zařízení zřizovaných římskokatolickou církví v různých místech ČR. Ve dnech blízko památky sv. Ludmily, babičky sv. Václava, chtějí školy představit svoji činnost, připomenout význam pro život místní obce či města a také slavit se svými žáky a studenty při mimoškolních aktivitách. Nejinak je tomu i letos.

V ČR nyní funguje 94 církevních škol zřizovaných římskokatolickou církví; chodí do nich na 13 tisícovek žáků a studentů. K tomu u nás církev zřizuje ještě 22 školských zařízení a středisek volného času.

Den církevního školství připadá vždy na 16. září, tedy den památky sv. Ludmily. Slaví se od roku 2000, kdy jej vyhlásila Česká biskupská konference.

Více informací o církevním školství v ČR hledejte na www.cirkev.cz/skolstvi.

Jak to bude vypadat oslava v olomoucké arcidiecézi?

Oslavy si zde organizují jednotlivé školy; u některých z nich to je letos spojené s (půl)kulatým výročím existence.

Církevní základní škola a mateřská škola ve Zlíně si bude téma připomínat v pátek 14. září. V 8.00 hodin začíná školní mše svatá; po ní se děti i pedagogové přesunou na Stadion mládeže. Letošní Den církevního školství totiž oslaví sportem.

Církevní základní škola v Kroměříži oslaví den na Svatém Hostýně mší svatou v 10.15 hodin. Na tuto pouť děti dle věku budou cestovat autobusem, nebo vlakem; jedná se tedy i o půldenní výlet.

Církevní základní škola ve Veselí nad Moravou si vše připomene spolu s oslavami 10 let výročí existence 22. září. Mši svatou od 10.00 celebruje olomoucký arcibiskup Jan Graubner; odpoledne bude v kině Morava následovat galaprogram žáků (od 14.30) a setkání zakončí setkání absolventů, rodičů a přátel školy od 16.30 ve školní jídelně.

Den církevního školství na velehradském Stojanově gymnáziu se 17. září ponese v duchu návštěvy zdejší baziliky, podzemního lapidária a expozice věnované mučedníkům 20. století nebo prohlídky výstavy na téma: Katolická církev a republika ke 100 letům moderního státu na území dnešní ČR.

Základní škola sv. Voršily v Olomouci si den církevních škol připomene poutí na Svatý Kopeček v neděli 16. září 2018. Mše svatá na tomto známém hanáckém poutním místě ve zdejší bazilice Navštívení Panny Marie proběhne od 15.00.

Církevní střední škola pedagogická a sociální Bojkovice zvolila jako formu připomínky taktéž putování. Již dnes, 13. září se studenti vydali na pěší pouť ze Starého Města u Uherského Hradiště zakončenou na Velehradě a nedaleké Modré.

S využitím textu na www.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu