Cyril a Metoděj dorazili v kinopremiéře i do moravských kin


Na dvou místech olomoucké arcidiecéze – v Olomouci a ve Zlíně – se v pátek 20. prosince 2013 uskutečnila dlouho očekávaná kinopremiéra filmu „Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů“. Promítání v Olomouci bylo součástí probíhajícího Festivalu vánoční hudby, který potrvá až do 29. prosince. Zlínské premiéry se zúčastnil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kinopremiéra v OlomouciOlomouc, Zlín: Olomoucká kinopremiéra filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů se uskutečnila v rámci Festivalu vánoční hudby, který zahájil již v pondělí koncert Marty Kubišové. Ve čtvrtek 26. prosince přijde na řadu Svatoštěpánský koncert a v neděli 29. prosince zakončí Festival vánoční hudby u sv. Mořice varhanní koncert Karla Martínka.

Součástí letošního festivalu byla právě včerejší premiéra filmu, který vypráví pravdivý příběh o zrodu naší kultury. Promítání se uskutečnilo za účasti významných hostů, kteří přiblížili jak samotný festival a cyrilometodějské jubileum, tak vznik a přípravy tohoto jedinečného filmového projektu. Přítomen tak byl poslanec a olomoucký primátor Martin Novotný, pod jehož záštitou se Festival vánoční hudby koná, dále generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík, probošt farnosti u sv. Mořice P. František Hanáček, který Festival vánoční hudby založil, Ondřej Chrást z produkční společnosti Three Brothers a Kajetán Písařovic, který ve filmu představuje kněze Eibena.

Kinopremiéra ve ZlíněVe Zlíně během slavnostní premiéry vystoupil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, producent filmu Viktor Krištof a Ondřej Novák jako filmový představitel Cyrila.

Práce na filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů probíhaly více než tři roky ve filmových studiích Three Brothers v koprodukci s ČT, RTVS aj. jakožto hlavní mediální projekt výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Kinoverze snímku vznikala souběžně s televizním čtyřdílným dokudramatem, který si získal velkou oblibu diváků. Filmová verze obsahuje nové scény zobrazující formování území Velké Moravy a mocenské boje mezi zájmy jednotlivých panovníků, církve a zejména franské říše. Diváci také budou moci shlédnout bitvu o Veligrad.

Kinopremiéra ve ZlíněVe filmu je posílena role franských kněží, kteří misijně ovládali území Velké Moravy před příchodem Cyrila a Metoděje. Film je na české prostředí unikátní nejen svou výpravností, ale také množstvím použitých triků. Přitažlivým způsobem zobrazuje významné události 9. století, o kterých jsme se ve školních lavicích neučili. Protože přiznejte si, co kdo z vás ví o příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, o knížeti Rostislavovi, jeho synovci Svatoplukovi, ale i o způsobu života obyčejných lidí před 1150 lety?

Filmová verze má 85 minut a můžete se těšit na spoustu známých hercu jakými jsou např. Josef Abrahám, Vladimír Javorský, Milan Bahúl nebo Radka Fidlerová. Celkově se na filmu podílelo přes 120 herců, tři tisíce komparsistů a padesát profesionálních kaskadérů. Štáb pod vedením Petra Nikolaeva a producenta Viktora Krištofa měl téměř sto členů a během natáčení se na place vystřídala více než desítka poradců z řad historiků, religionistů a členů římskokatolické i pravoslavné církve.

Ve většině kin bude film uváděn od 26. prosince. Nenechte si tedy ujít tuto příležitost a oslavte Vánoce s věrozvěsty!

Zdroj: www.petarda.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu