Cyrilometodějské gymnázium: škola rodičům otevřená


Projekt spolupráce školy s rodiči studentů běží na CMG již několikátým rokem. Ucelená a systematická koncepce vychází z pracovní teze „Škola otevřená rodičům, rodiče otevření škole“ a je postavena na kritériích partnerské komunikace. I proto se škola před nedávnem zapojila do projektu „Rodiče vítáni“, jehož logo vítá příchozí hned u vchodu do školních prostor.

Prostějov: Rodiče jsou „vtahováni“ do dění školy různými formami: první setkání bývá již při Dni otevřených dveří, kdy se rodiče spolu s dětmi rozhodují pro studium na CMG, dále je to osobní setkání při podpisu smlouvy o přijetí ke studiu, tradiční třídní schůzky a individuální konzultace s vyučujícími, členství v Klubu studentů, rodičů a přátel CMG, neformální setkávání rodičů a pedagogů při Adventním zastavení, Reprezentačním plese či na Zahradní slavnosti nebo společné slavení mše svaté k významným příležitostem (zahájení školního roku, slavnost Všech svatých, Popeleční středa, mše svatá ve velikonočním oktávu nebo na ukončení školního roku). Rodiče zveme také do našeho Centra celoživotního učení, kde organizujeme vzdělávání pro dospělé, např. počítačové kurzy, výtvarný kruh nebo kroužek paličkování.

Novinkou jsou vzdělávací semináře pro rodiče našich studentů. Zatím je připravujeme pro třídy prima, oktáva a letos poprvé i pro tercii. Semináře probíhají formou mimořádných třídních schůzek během měsíce září. Obsah těchto setkání závisí na tom, o kterou třídu se jedná.

Rodiče nových studentů – primánů jsme především seznamovali se školním informačním systémem, který je bude provázet po celou dobu studia. K němu patří webové stránky školy s aktuálními informacemi, týdenním plánem, fotogalerií, rubrikou pro dotazy, atd. Podstatným a rodiči hojně využívaným modulem je systém Bakaláři s informacemi o průběhu celého studia. Dalším stavebním kamenem informačního systému Cyrilometodějského gymnázia je školní intranet, který umožňuje hledat a půjčovat si knihy ve školní knihovně, objednávat mléčné výrobky v rámci programu Mléko do škol, sledovat stav internetového účtu, chatovat nebo se trochu pobavit u drobných her. Systém umožňuje také stahovat užitečné programy a aplikace. V modulu Předmětové stránky zase mohou studenti vyhledávat a stahovat prezentace, domácí úkoly a studijní materiály pro jednotlivé předměty. Důležitým kamenem v mozaice informačního systému CMG je systém SafeQ umožňující studentům kopírovat, skenovat a tisknout na všech výkonných multifunkčních kopírovacích strojích pomocí autentizační karty ISIC, která plní samozřejmě též funkci dokladu o studiu.

Pro rodiče studentů oktávy se mimořádné třídní schůzky pořádají především s ohledem na blížící se maturitu a další profesní profilaci studentů. Rodiče jsou seznámeni se strukturou státních maturit, termíny přihlášek na VŠ, s podmínkami uzavírání klasifikace v maturitním ročníku a samozřejmě dostanou zde odpovědi na vše, co je v souvislosti s maturitami zajímá.

Letos se poprvé sešli také rodiče studentů tercie, a to z toho důvodu, že právě v tercii se začíná vyučovat předmět Etická výchova, která je tak přirozeně zakomponována do školního vzdělávacího programu. Úkolem tohoto semináře je přiblížit rodičům obsah učiva a prakticky jim ukázat i formu výuky – pro rodiče byly totiž připraveny některé aktivity, které v hodinách EV absolvují jejich děti.

Při všech mimořádných třídních schůzkách pochopitelně vytváříme i prostor pro diskusi a nechybí ani malé občerstvení, které tak pomáhá dotvořit přátelskou a bezprostřední atmosféru pro všechny zúčastněné.

(cmg)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu