Cyrilometodějské gymnázium získalo ocenění za etickou výchovu


Nadační fond Josefa Luxe vyhlašuje každoročně program podpory etické výchovy jako soutěž pro základní a střední školy, ve kterých je zaveden předmět etická výchova, nebo je na nich etická výchova prokazatelně systematicky a strukturovaně vyučována v rámci jiných předmětů. Finanční příspěvek získají nadačním fondem nejlépe hodnocené školy. V letošním roce se tou nejúspěšnější stalo Cyrilometodějské gymnázium, základní škola a mateřská škola v Prostějově.

Není to poprvé. I v uplynulých letech si škola opakovaně odnesla významná ocenění za to, že etická výchova se stala přirozenou součástí vzdělávacího programu. I proto je škola hrdá na to, že je rovněž nositelem ocenění Etická škola.

A co to vlastně ta etická výchova obnáší? Spoustu praktických témat – komunikace, pozitivní hodnocení sebe a druhých, empatie, asertivita, kreativita atd. – která studenti zažívají díky různým aktivitám, sociohrám, diskusím, modelovým situacím. Vyučující je víceméně v roli moderátora či mentora, který uvádí do problému a pomáhá s reflexí.

Etická výchova nebo také výchova k prosociálnosti není pouze předmět, ale odráží se v atmosféře a vztazích celé školy. Důraz je kladen na pravdivost, upřímnost a otevřenost mezi žáky, učiteli a rodiči. Součástí projektu byly proto i reference a ohlasy rodičů, které jsou součástí evaluace školy vzhledem k prostředí a vztahům ve škole. Z nich citujeme např.: „Rodinná atmosféra, dobrý kolektiv žáků i učitelů, vstřícná komunikace a řešení problémů s žáky i rodiči, důraz na etiku a chování, kvalitní výuka, důvěra“ nebo „morální zásady, vstřícnost, snaha pomáhat, vysoký standard vzdělávání, vlídnost, vstřícnost, ochota“.

Pokud chcete nasát trochu z této atmosféry, jste srdečně zváni na Den otevřených dveří, který proběhne dne 5. prosince 2017 od 14.45 v budově gymnázia a základní školy na ulici Komenského 17 a 19. Budoucí zájemci o studium se mohou účastnit přijímacích zkoušek nanečisto, případně se zapojit do přípravných kurzů na přijímačky.

Pavel Polcr, ředitel CMG

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu