Další setkání u studny od února 2015


V pondělí 1. prosince 2014 odpoledne pokryla Olomouc ledová vrstva, která ochromila pohyb po městě. Kvůli této kalamitě bylo zrušeno Setkání u studny, jejímž hostem měla být Irena Pulicarová. Toto setkání s redaktorkou a moderátorkou TV Noe se přesouvá na pondělí 4. května 2015, první Setkání u studny v novém roce 2015 se uskuteční v pondělí 2. února.

Olomouc: Setkání u studny se uskutečňuje první pondělky v měsíci během akademického roku. To znamená, že v prvním pololetí roku 2015 připadají na 2. února, 2. března, 7. dubna (pozor, výjimečně se přesouvá na úterek kvůli velikonočnímu pondělí) a 4. května. Téma Žena v evangeliu zůstává a hlavní hosté budou opět ženy. S jednou výjimkou, kterou bude známý herec, recitátor i hudebník, Alfréd Strejček. V únoru Studnu navštíví herečka a maminka na mateřské dovolené Kateřina Rýznarová, březnovým hostem bude olomoucká výtvarnice a restaurátorka Mirka Trizuljaková a květnový měsíc pak připadne na Irenu Pulicarovou.

A protože téma prosincové studny „Co může udělat slovo?“ se přesouvá na květen, dotkněme se ho nyní alespoň v myšlenkách Mons. Josefa Veselého (1929–2010, čestný papežský prelát, básník, politický vězeň) o moci slova: „Ta bdělá vážnost nad přípravou slova, ty čtoucí zdali víš, že z nesmírna se slovo klová, a roste, jak s ním zacházíš.“ František Halas, Řeč naší Paní

O moci slova, Mons. Josef Veselý

„Činí-li něco člověka tím, čím je, pak je to také jeho slovo. Slovo se kuje uvnitř, na neviditelné kovadlině našeho srdce, v plameni myšlenek a vzpomínek. Vyvolává je pohled na věci a lidi, formuje je zážitek příjemného nebo nepříjemného. Bolest a radost je ladí do zvláštní, osobité tóniny. Nic se z nás neztrácí. Tam někde v podvědomí se všechno usazuje a v atmosféře ticha začíná mnohdy tajemná krystalizace. Ale hněv, nenávist a zloba proměňují slovo v jedovaté šípy, které dovedou zraňovat i usmrcovat. Lidské slovo, tak jak se rodí uvnitř, vychází-li z našich úst, nepotuluje se vzduchem jako babí léto nadnášené větrem. Lidské slovo dopadá do srdcí jiných jako zrno do půdy, takové jaké je, se vším, co je zrodilo. A jako takové má moc a sílu aby vyvolalo v jiné duši svou podobu. Slovo má svou melodii a v duších spřízněných pak zaznívá krásná harmonie. Slovo vydává svědectví o nás, o našich vlastnostech a třeba i o okamžité situaci v neviditelné krajině naší duše. Slovo ukázněné dovede vnášet řád i do našich mezilidských vztahů. Jak úžasné jsou chvíle upřímného sdílení a naslouchání, jako mnohdy výraz pravého přátelství! Máme-li tady takovou zbraň, jakou je slovo, mělo by při jeho zrození být přítomno co nejvíce dobra a pravdy, aby neponižovalo, ale osvobozovalo a proměňovalo. A hlavně, aby se často vtělovalo do skutků upřímné, nezištné štědrosti a milosrdné lásky.“

K Setkání u studny s herečkou Kateřinou Rýznarovou v pondělí 2. Února od 17.30 hodin v katedrále sv. Václava na Václavském náměstí v Olomouci srdečně zve za Arcibiskupství olomoucké, Rapsodické divadlo a farnost sv. Václava Martina Pavlíková, hlavní organizátorka.

 

FOTOGRAFIE Z MINULÝCH ROČNÍKŮ STUDNY

 

Katedrála: čtení a flétna

 

Katedrála naslouchající

 

 

Jaroslav Krček a Vladimír Suchánek u Studny v dubnu 2010

 

Setkání u studny v dubnu 2010

 

Petr Hudec a Petr Číhal u Studny v listopadu 2011

 

 

Studna v prosinci 2011, biskup Josef Hrdlička a manželé Pavlíkovi

 

Animátorka Mária Oľhová u Studny v prosinci 2011

 

Sopranistka Lucie Laubová u Studny v prosinci 2011

 

 

Herec Petr Kubes a fagotista Vlastimil Hrda u Studny v únoru 2012

 

Oldřich Selucký u Studny v prosinci 2013

 

Biskup Josef Hrdlička u studny v únoru 2014

 

 

Prof. Vladimír Smékal u Studny v únoru 2014

 

Divadelní režisérka prof. Zoja Mikotová u Studny v březnu 2014

 

Studna v březnu 2014

 

 

Martina Pavlíková a Lukáš Graca u Studny v dubnu 2014

 

Pavel Březík u studny v dubnu 2014

 

Dirigent Petr Vronský u Studny v dubnu 2014

 

 

Studna v dubnu 2014

 

Marián Pavlík u Studny v květnu 2014

 

Studna v květnu 2014, kaple sv. Anny

 

 

Výtvarník Jan Jemelka u Studny v květnu 2014

 

Studna v květnu 2014

 

Studna v květnu 2014

 

 

Studna v květnu 2014

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu