Dárci z ČR opět udělali radost dětem na Ukrajině


Celkem 262 dárků bylo rozdáno dětem v dětských domovech či dětem z chudých rodin na Ukrajině. Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) děkuje všem jednotlivcům, ale i rodinám, společenstvím a firmám, které v závěru loňského roku finančně podpořili pořízení těchto vánočních dárků pro chudé ukrajinské děti. Na tyto aktivity během tamních Vánoc přímo na Ukrajině dohlížel pracovník ACHO, koordinátor humanitárních a rozvojových projektů pro tuto zemi, P. Rostislav Strojvus. Nyní po jeho návratu ACHO na svém webu vytvořila fotogalerii z těchto akcí.

Olomouc: „Všechny děti měly velkou a skutečně upřímnou radost z každé drobnosti, kterou v balících našly,“ řekl po návratu z Ukrajiny P. Rostislav Strojvus. „Ty dárky ale neobsahovaly jen drobnosti, ale i velmi kvalitní oblečení a další věci, které dětem opravdu pomohou,“ dodal koordinátor projektů ACHO na Ukrajině.

I přes změnu proti předchozím ročníkům, kdy dárci v ČR připravovali hotové dárky, se v letošním roce našlo 178 dárců, kteří byli ochotni přispět finančně, a to částkou tisíc korun. „Ta změna se projevila negativně. Mnoho dárců z minulých let nemělo o tuto formu zájem přesto, že garantujeme předání dárku i jeho hodnotu. Rozdílem je opravdu jen to, že balíček je pořízen ze zboží na Ukrajině,“ řekl P. Strojvus a dále prozradil: „Byl jsem z toho překvapený, možná i trochu smutný, ale nakonec se dárci našli, a když se pak chybějící částka přidala z nouzového fondu Tříkrálové sbírky, mohli jsme projekt uskutečnit a dárky předat všem předem vybraným dětem,“ uzavírá své hodnocení.

Ke změně muselo dojít z důvodu zásadních změn v celní proceduře na Ukrajině. Nejen charita, ale i ostatní světové mezinárodní humanitární organizace pracující na Ukrajině sem nemohou dopravovat své humanitární dary.

Situace na Ukrajině je složitá nejen pro chudé děti. Obtížná je mnohdy i pro pracovně činné. Tím, že věci do balíčků charita nakoupila až na Ukrajině, pomáhali dárci vlastně dvakrát. Pomohli nejen konkrétnímu dítěti, ale i těm, od kterých byly věci pořízeny, tedy např. prodejcům obuvi, oblečení, školních pomůcek či výrobcům sladkostí. I toto zdvojení pomoci v daném regionu má svůj velký význam.

Dárky se rozdávali v Ternopoli, Kolomyji, Bortnikach a Lopatyně. Výběr dětí provádí partnerské organizace ACHO na Ukrajině. Ti na základě sociálních šetření vždy již od pololetí naplňují databázi příjemců dárků, mezi nimiž si pak mohou naši dárci vybrat a vědí pak, pro které konkrétní dítě dárek sponzorují.

I letos byly mezi obdarovanými dětmi i takové, které dostaly vůbec první dárek ve svém životě. V předem připravené databázi vybraných dětí nezbylo ani jediné, o které by se charita nepostarala.

Abychom vám mohli alespoň částečně přiblížit atmosféru z letošního předávání dárků, připravili jsme pro veřejnost několik fotografií, které najdete ve fotogalerii.

P. Rostislav Strojvus, Arcidiecézní charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu