Delegace v čele s arcibiskupem Graubnerem veze finanční pomoc iráckým křesťanům


Olomoucký arcibiskup Jan Graubner se společně s dalšími lidmi vydal do iráckých měst zničených bojovníky tzv. Islámského státu, aby zmapoval potřeby obyvatel v místech poznamenaných válečnými událostmi.

Zbořené kostely a kláštery, vypálené školy a domy, ale také všudypřítomná znamení touhy vrátit do těchto míst život potkávají českou delegaci, kterou kromě arcibiskupa Graubnera tvoří i ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, ředitel TV Noe P. Leoš Ryška nebo poslanec Marian Jurečka. A návrat obyvatel do zničených domovů je také smyslem finanční pomoci, kterou česká skupina do severoiráckých měst přiváží.

Dnes, ve čtvrtek 8. listopadu 2018, česká delegace navštívila město Mosul, svého času baštu Islámského státu. Provedl je zde místní arcibiskup Yohanna Petros Mouche. V předchozích dnech zástupci ČR navštívili také Irbíl nebo Karakoš.

Na podnět ČBK byla rovněž vyhlášena celonárodní sbírka Charity ČR, jejíž výtěžek byl určen na pomoc zemím Blízkého východu. Celková částka, která byla vybrána přesáhla 12 milionů 230 tisíc korun. Peníze by měly pomoci křesťanům z těchto zemí se vrátit zpět do jejich domovů.

K pomoci iráckým křesťanům vyzval arcibiskup Graubner i při oslavě svých narozenin na konci srpna letošního roku. Už před oslavou věřící upozornil, že příspěvek do sbírky při bohoslužbě mohou chápat jako narozeninovou pozornost. „Osobně žádné dary nevyžaduji. Pokud ale někdo přece chce něco darovat, udělá mi radost, když přispěje na pomoc pronásledovaným křesťanům na Blízkém východě, aby se mohli vrátit do svých domovů. To mi skutečně leží na srdci,“ sdělil.

Aktuální informace ze čtyřdenní cesty po Iráku lze sledovat například na facebookových profilech TV Noe nebo M. Jurečky.

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu