Den nemocných oslaví olomoučtí biskupové s lékaři, zdravotníky a pacienty


Od roku 1993 připadá na 11. únor, den Panny Marie Lurdské, Světový den nemocných. Tento den si společně s pacienty, lékaři a zdravotníky připomenou i olomoučtí biskupové – arcibiskup Jan Graubner jej oslaví už ve čtvrtek 10. února 2011 mší svatou v olomouckém kostele Neposkvrněného početí Panny Marie, světící biskup Josef Hrdlička navštíví v pátek 11. února Zlín.

Olomouc: U příležitosti Světového dne nemocných bude arcibiskup Jan Graubner ve čtvrtek 10. února v 18.00 hodin slavit mši svatou v dominikánském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie (Slovenská 14, Olomouc). Po mši svaté, od 19 hodin, bude následovat setkání s lékaři a zdravotníky. Ve středu 16. února pak arcibiskup Graubner zavítá do Fakultní nemocnice Olomouc, aby se pozdravil s jejím ředitelem a navštívil nemocné na některých odděleních.

Světící biskup Josef Hrdlička navštíví v pátek 11. února Zlín. Od 13 hodin se zde krátce setká s ředitelem Krajské nemocnice Tomáše Bati, poté navštíví některá z oddělení nemocnice – onkologii, plicní a oční – a od 15.30 hodin bude v sále interny slavit mši svatou pro nemocné a zdravotnický personál.

Svůj list ke Světovému dni nemocných zaslal jako každý rok papež Benedikt XVI. Pro letošní zamyšlení si Svatý otec vybral jako motto verš z Prvního listu Petrova „Jeho ranami jste uzdraveni“ (2,24) a píše: „Právě skrze Kristovy rány můžeme veškeré zlo, které sužuje lidstvo, vidět očima naděje. Svým zmrtvýchvstáním Pán neodňal ze světa utrpení a zlo, ale zvítězil nad ním u jeho kořene. Proti panství Zla se postavil všemohoucností Lásky.“ Zvláště se pak obrací na mladé lidi, zvláště na nemocné, a říká jim: „Naučte se poznávat [Ježíše] a sloužit mu i v chudých, v nemocných, v trpících a těžkostmi zkoušených bratrech, kteří potřebují vaši pomoc.“ V závěru pak Svatý otec vyzývá všechny veřejné činitele, aby „investovali stále více energie do zdravotnických struktur“ a ty mohly být „stále více pomocí a podporou trpícím, zvláště těm nejchudším a nejpotřebnějším.“ Celý text papežova poselství naleznete v příloze článku.

 

PřílohaVelikost
Poselstvi_ke_Svetovemu_dni_nemocnych_2011.pdf81.42 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu