Deset chudých studentů na Ukrajině bude studovat díky charitě


Arcidiecézní charita Olomouc podporuje formou placeného studijního stipendia deset sociálně potřebných studentů na Ukrajině, tedy o jednoho více než v minulém školním roce. Celkový objem na tento školní rok bude 4 000 eur a díky této pomoci tak do školních lavic může usednout šest chlapců a čtyři dívky, kteří by si studia jinak nemohli dovolit. Pomoc je realizována prostřednictvím partnerských charit na Ukrajině, které pomáhají vytipovat sociálně potřebné a přitom k dalšímu vzdělání vhodné studenty.

Olomouc: „Díky studijnímu fondu mohou děti pocházející z chudých poměrů studovat nebo již pokračovat v započatém studiu, a to jim pak dává větší šanci na lepší uplatnění,“ komentuje podporu studentů P. Rostislav Strojvus, koordinátor pomoci Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině. „Pochopitelně, že se setkáváme s velkou vděčností za tuto pomoc, protože většina dětí pochází z dětských domovů nebo velmi chudých rodin a jinak by o studiu nemohly vůbec uvažovat,“ dodává P. Strojvus s tím, že projekt má význam také z pohledu prevence kriminality a migrace a je to jeden z projektů, který pečuje o děti i po ukončení jejich pobytu v dětském domově.

Tzv. studijní fond, který si klade za cíl podporu vzdělávání dětí z dětských domovů a sociálně slabých rodin na Ukrajině, začal v roce 2008 s pomocí dvěma studentům. V loňském roce fond přijal podporu od partnerů z německé Charity Würzburg, z tříkrálové sbírky a drobných dárců. V letošním roce pak fond podpořily regionální Charity Svitavy a Kroměříž a dále řada drobných dárců.

Podporovaní mladí lidé studují na různých oborech. Z vysokoškolských se jedná o pedagogiku, vychovatelství, technické obory a ekonomiku, z odborných pak o hudbu a gastronomii. Podporovaní studenti musí pravidelně předkládat své studijní výsledky. V případě špatného přístupu ke studiu by byla podpora z fondu ukončena.

V minulém školním roce bylo z podporovaných studentů vyřazeno celkem pět studentů, z nichž někteří svá studia dokončili, anebo se díky získaným vědomostem, dovednostem a získané práci jejich sociální situace zlepšila natolik, že podpora přestala být nezbytnou.

V rámci projektu bude i nadále tvořena databáze dalších dětí, které by bylo nutné ve studiu na vysoké nebo jiné odborné škole podporovat. Pokud se fondu bude dařit i nadále naplňovat příjmovou stránku tak, aby mohl každého studenta podporovat po celou dobu jeho studia, bude možné zvyšovat počet podporovaných dětí.

Marek Navrátil, tiskové oddělení Arcidiecézní charity Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu