Děti na Ukrajině potěší vánoční balíčky. Přiveze jim je Charita


Vánoční balíčky posílají na Ukrajinu každý rok dětem v nouzi čeští dárci. Letos by je mělo dostat 304 dětí. Vybrat si konkrétní dítě a přečíst si seznam věcí, které potřebuje, mohou dárci na stránkách www.acho.charita.cz. Balíčky je pak třeba doručit na nejbližší Charitu nebo na Arcidiecézní charitu Olomouc do 4. prosince 2016.

Jedenáctiletý Andrij se staral o svou maminku, která po úraze nohy zůstala dlouhé měsíce ležet doma. Staral se také o malé hospodářství a zahradu. Jeho otec odešel pracovat do zahraničí a od té doby o něm rodina nemá zprávy, ocitla se bez prostředků. Několikrát se stalo, že chlapec ve škole kolaboval z hladu, než byl zařazen do projektu na pomoc chudým dětem, kde dostával denně teplé jídlo. Přesto všechno se chlapci o Vánocích splnil sen. Rozbalil balíček a v něm byly kromě dalších potřebných věcí nové zimní boty, které si přál ze všeho nejvíc…

Projekt „Vánoční balíček“ zajišťuje a koordinuje Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) ve spolupráci s ostatními Charitami olomoucké arcidiecéze. ACHO pomáhá na Ukrajině už dlouhá léta. „Balíčky doručujeme chlapcům z dětského domova v Bortnikách, dále dětem zařazeným do fondu Děti v nouzi v Lopatynu a dětem ze sociálně slabých rodin, o které se starají Charity Ternopil a Kolomyja. Letos se k projektu Vánoční balíček připojuje i Charita Chmelnyckyj,“ uvádí koordinátor projektů na Ukrajině Vasyl Vasyliv. Podle něj se do akce každý rok zapojují zhruba tři stovky dárců z celého Česka. Ti si najdou konkrétnější údaje o dětech a pravidlech potřebných k zakoupení dárku na webových stránkách ACHO.

Vánoční balíček pro jedno dítě by měl obsahovat věci za 900 – 1 200 korun, aby děti dostaly pokud možno dárky ve srovnatelné hodnotě. „Dárci by měli dětem pořídit pouze nové věci. Dále balíček nesmí obsahovat potraviny a žádné cukrovinky. To je totiž v rozporu s ukrajinskými celními předpisy a tento obsah by mohl velmi zkomplikovat proces proclení. Pokud by přece jen někdo z dárců chtěl dítěti udělat radost sladkostmi, může poslat peníze na účet Arcidiecézní charity Olomouc číslo 4030207/0100 a my sladkosti nakoupíme přímo na Ukrajině,“ přibližuje pravidla Vasyliv. Jednotlivé balíčky by měli dárci dodat na nejbližší Charitu nebo na Arcidiecézní charitu Olomouc do 4. prosince. V případě potřeby se mohou obrátit přímo na ACHO. „Během prosince dárky převezeme na Ukrajinu a začátkem ledna je pak rozdáme ukrajinským dětem osobně,“ dodává Vasyl Vasyliv.

V současnosti je na Ukrajině velmi špatná ekonomická situace. Ceny rostou a mnozí lidé jsou zcela bez práce. Podle posledních zjištění Charity stálo například balení plenek 400 – 450 korun, přičemž průměrný ukrajinský plat čítá 1 200 – 3 000 korun. Ekonomická situace a konflikt na východě země vedou navíc k rozpadu rodin a dalším sekundárním problémům.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu