Děti z církevní školky Ovečka prožívaly postní dobu


Vzdát se televize či sladkostí, číst s rodiči Bibli, odpouštět a pomáhat slabším – to jsou jen některé z úkolů, jimž se v průběhu postní doby věnovaly děti z olomoucké Církevní mateřské školy Ovečka.

Olomouc: V postní době jsme podněcováni k tomu, abychom vychovali svá srdce k touze a lásce k Bohu. Jak říká svatý Augustin: „Bůh – tato jediná slabika je vším, po čem toužíme“ (Benedikt XVI.). Proto i děti z naší Církevní mateřské školy Ovečka byly povzbuzovány k tomu, aby nechaly svůj život prostoupit slovem Božím. Prožitkovým učením se učily poznávat základní pravdu – kdo jsme, odkud přicházíme a kam směřujeme. Děti si uvědomovaly, že tu nejsme jen tak náhodou, ale protože nás tu Bůh chtěl a každý z nás má zde své místo, svůj úkol, má svoji cestu a nese si svůj kříž.

Postní doba nás společně s dětmi vedla blíže k Bohu. Učili jsme se dívat na naše kamarády a jejich potřeby novýma očima. Naslouchali jsme pravdě, abychom se obrátili k lásce, protože hluboká pravda, pravda Boží, je současně láskou. K této lásce jsou děti rovněž vedeny po celý rok prostřednictvím učení pozitivní pedagogiky – kostky lásky.

Během postní doby si děti prostřednictvím dekorativních materiálů a přírodnin vytvářely svůj kříž, každý týden plnily úkol a tím se postupně dostávaly na Golgotu, kterou jsme si ve třídě vytvořili. Jedním z úkolu například bylo umět se na týden vzdát něčeho oblíbeného, děti se většinou vzdaly sledování televize a sladkostí. Další týden si měly společně s rodiči přečíst příběh z Bible o Ukřižování Pana Ježíše, tento úkol byl velmi oceněn i rodiči. Všem se velice líbilo, jak rodiče mohou tuto dobu společně s námi a dětmi prožívat. Mezi dalšími úkoly bylo chovat se jako křesťan, milovat druhého, umět odpouštět, pomáhat druhému a slabším. Před Květnou nedělí děti vytvářely z dekorativního materiálu bránu, aby mohl vstoupit Král slávy.

Úkol pro Svatý týden zněl více se modlit. Hned v pondělí se naše školka proměnila v pekárnu a vytvořili jsme si a následně upekli nekvašený chleba. Děti si tak prožily svátky nekvašeného chleba. V úterý na katechezi přišla sestřička Alberta, která dětem přiblížila Jidášovu zradu a Poslední večeři. Následně nás náš otec Antonín Basler čekal v chrámu sv. Michala a v Arcibiskupském kněžském semináři jsme se společně s dětmi pomodlili křížovou cestu, která byla upravena pro snadnější pochopení dětí. Velikonoční triduum si již děti prožijí se svými rodiči, protože jim začaly velikonoční prázdniny

Ilona Hamplová, ředitelka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu