Děti z olomouckých škol se seznamovaly s klášterem


Poslední školní dny se asi 200 dětí z olomouckých základních škol zúčastnilo programu „Klášter a kostel našeho města“, které pro ně připravilo Centrum pro školy a bratři dominikáni. Právě v jejich klášteře a kostele se mohli žáci 1. stupně přesvědčit, že klášter není jen krásné architektonické a historické místo, ale je dodnes živou součástí našeho města.

Děti si prohlédly rajský dvůr, refektář a také místní knihovnu, kde si v mnohých knihách i zalistovaly a vyzkoušely například, jak těžká může kniha být. Klášterem je provázel zdejší obyvatel bratr Marek, a mohl tak dětem zodpovědět mnoho jejich zvídavých otázek.

Po prohlídce kláštera prošly průchodem do kostela na kůr, kde měly možnost prohlédnout si varhany a také celý interiér kostel. Pracovnice centra pro školy jim potom vysvětlila, proč se kostely stavěly a dosud staví, a ukázala jednotlivé části kostela. O stáří chrámu se dozvěděly nejenom z letopočtů na zdech, ale také o něm svědčí i prošlapaný kamenný práh vedoucí do sakristie. Mnohé děti se vžily do role lektorů a přečetly svým spolužákům úryvek z Bible. Na závěr si vytvořily koláž, kdy každé dítě do půdorysu kostela nalepilo obrázek s určitou částí kostela či s jeho vybavením. Tento plakát si odnesly sebou do školy, aby se k získaným poznatkům mohly kdykoliv vrátit.

Dětem se program velmi líbil a o jejich zájmu svědčí i to, že čas, který byl na program vyhrazen, málokdy stačil a lektoři programu ho často a rádi prodlužovali.

Helena Polcrová, Centrum pro školy

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu