Dětské kartičky z nedělní mše využijí také rodiče nebo katecheti


Sady samolepek a sešitky k nedělním evangeliím jsou v novém školním roce nahrazeny novou pomůckou – kartičkami. Každou neděli děti v kostele dostanou kartičku s obrázkem a myšlenkou z evangelia a na zadní straně je bude čekat návrh aktivity, do které se mohou pustit se svými rodiči nebo v hodinách náboženství.

Kartičky nahradí původní projekt sešitků, do nichž si děti lepily každou neděli samolepku a který v arcidiecézi fungoval několik let. Katechetické centrum bylo vyzváno k připravení pomůcky, která by oživila zaběhnutý systém a přinesla nové podněty, a ke spolupráci přizvalo také Centrum pro rodinný život.

„Položili jsme si otázku, zda kartička má být odměnou za účast na nedělní bohoslužbě, nebo něčím víc. Má-li být pomůckou pro pastoraci rodin, o kterou nám jde, chtěli jsme do této aktivity vtáhnout nejen děti, ale celé rodiny, skupinky společenství dětí i farnosti,“ vysvětlila Markéta Matlochová z rodinného centra.

Na první straně kartičky je vždy obrázek vztahující se k nedělnímu úryvku evangelia, myšlenka z daného evangelia a biblická citace, kde daný úryvek vyhledat. Zadní strany obsahují různé aktivity pro děti – rébusy, křížovky, malování, doplňovačky… ale také podněty k přemýšlení, k otázkám, nad kterými se mají s rodiči zamyslet. „Pro rodiče jsme připravili metodiku v elektronické podobě. Je zdarma ke stažení na stránkách www.rodinnyzivot.cz, tam se mohou inspirovat, jakým způsobem danou neděli s kartičkou pracovat, případně si mohou další aktivity ke kartičkám vymyslet sami,“ popisuje Matlochová.

Pracovníci obou center jsou podle ní přesvědčeni, že díky obrázkům a následným aktivitám se budou děti snažit během mše svaté pozorně naslouchat nejen úryvku evangelia, ale i předcházejícím čtením a následujícímu kázání. „Určitě bude dobře, když jim rodiče pomohou s plněním úkolů. Nemalý význam budou mít samotné kartičky i pro rodiče, kteří si budou s dětmi o daných tématech povídat, zodpoví jim různé otázky a společně budou přemýšlet nad otázkami víry,“ uzavírá.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu