Díky nové výstavě lze nahlédnout do historie charitních služeb


Ve výstavním sále olomouckého Arcibiskupského paláce je od pondělí 8. října 2012 nově k vidění expozice s názvem „Charita v Olomouci včera a dnes: 1922–2012“.

Olomouc: U příležitosti oslav dvaceti let existence Charity Olomouc se tak návštěvníci arcibiskupské rezidence mají možnost seznámit nejen s důležitými událostmi, osobnostmi či fenomény charitní práce v regionu za posledních dvacet let, ale také získají informace o zajímavých kořenech tohoto díla ve dvacátém století. Speciální služby pro pomoc lidem v nouzi na Olomoucku totiž katolická církev zřizuje již od roku 1922.

„Na výstavě si můžete prohlédnout historické artefakty a archivní dokumenty související s činností Charity, fotografie zobrazující dobu počátků i současnou práci, představujeme také osobnosti, které se zasloužily o vznik a rozvoj charitní činnosti,“ zve na výstavu Petr Macek, zástupce ředitelky Charity Olomouc.

Otevřeno je o říjnových víkendech, jinak po předchozí telefonické dohodě (13. a 27. října je z provozních důvodů zavřeno). Více k možnostem návštěvy na webu arcibiskupskypalac.ado.cz; vše potřebné naleznou zájemci i na internetových stránkách nebo facebookovém profilu Charity Olomouc.

„Na informačních panelech se návštěvník seznámí s historickým vývojem či likvidací činnosti Charity po roce 1948, stejně jako s její obnovou a vývojem po roce 1989. Expozici doporučujeme k návštěvě i školám,“ dodává ještě Petr Macek.

Výstava, která potrvá až do března příštího roku, je jednou ze série akcí, které v letošním roce pořádá Charita Olomouc k připomenutí výročí dvaceti let od svého vzniku. Předchází například listopadové konferenci Křesťanské hodnoty v charitě, na které účastníci vyslechnou přednášky odborníků a budou moci diskutovat o postavení a úkolu charity v dnešní době. Oslava dvaceti let má tedy, jak vidno, různé podoby.

Výstava probíhá i v rámci Týdne sociálních služeb ČR 2012. Vznikla ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, Římskokatolickou farností sv. Václava Olomouc, Metropolitní kapitulou u sv. Václava v Olomouci a Zemským archivem Opava, pobočkou Olomouc.

František Jemelka, asistent PR, www.olomouc.charita.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu