Dny lidí dobré vůle: Vydejte se za výstavami


Během Dnů lidí dobré vůle konaných v pondělí 4. a v úterý 5. července 2016 budete moci zhlédnout v prostorách Stojanova gymnázia hned několik zajímavých výstav.

Papežská misijní díla (PMD)

Nahlédnete do jedné z nejlidnatějších a zároveň nejchudších zemí světa – do Bangladéše. Můžete se těšit na rýžová políčka, život prostých lidí i pohled na bohatství víry domorodců. Záběry pochází z misijní cesty, které se účastnil i arcibiskup Jan Graubner. PMD jsou jednou z největších světových organizací, které se zabývají pomocí chudým oblastem. Nabízí jak duchovní, tak hmotnou pomoc v zemích poznamenaných bídou, hladem, válkou, negramotností, leprou, AIDS apod. Tato činnost je postavená na modlitbě a úctě k nejchudším a je koordinována Kongregací pro evangelizaci národů a generálními sekretariáty v Římě. Soustřeďuje se na čtyři základní oblasti: šíření víry, pomoc dětem, podpora kněžského a řeholního dorostu spolu se zabezpečením kněží a řeholníků v misijních oblastech a duchovní podpora skrze Misijní unii.

Výstava vězeňských prací

Výstava je letos tematicky zaměřená na Boží milosrdenství. „Odpustky mohou věznění obdržet ve vězeňských kaplích. A pokaždé, když budou procházet dveřmi svojí cely, obrátí-li se myšlenkou a modlitbou k Otci, bude to mít stejný význam jako průchod Svatou branou. Boží milosrdenství, které je schopno přetvářet lidská srdce, je rovněž s to proměnit život za mřížemi ve zkušenost svobody,“ řekl papež František, který letošní rok vyhlásil Svatým rokem milosrdenství. Na Velehradě bude k vidění přesná kopie vězeňské cely, spolu s kopií kaple teplické věznice v životní velikosti a také osobní svědectví vězňů, kteří se setkali s Božím milosrdenstvím. Všichni návštěvníci výstavy budou moci vstoupit do prostoru, kde se naplňuje slovo Písma: „Abys otvíral slepé oči, abys vyváděl vězně ze žaláře, z věznic ty, kdo sedí v temnotě“ (Iz 42,7).

Výstava Svědectví života P. Emila Josefa Kapauna

Otec Emil Joseph Kapaun byl americký vojenský kaplan s českým jménem i českými kořeny. „Bez nadsázky můžeme říct, že je jednou ze světlých postav korejské války v 50. letech minulého století. V letošním roce si připomínáme sté výročí od jeho narození,“ uvedl Josef Kořenek, který inicioval myšlenku vzniku této výstavy. Návštěvníci dostanou jedinečnou příležitost seznámit se s osudem tohoto zajímavého a statečného muže, jehož příběh se zpočátku odvíjel zcela obyčejně. Ve válce, tváří v tvář nepřátelům, projevil svou neobyčejnou odvahu, obětavost, nasazení a upřímnou víru. Pro mnoho spolubojovníků byl nesmírnou vzpruhou a povzbuzením. Jeho výjimečnost vedla k tomu, že od roku 1993 probíhá kanonizační proces a 11. dubna 2013 mu byla prezidentem Barackem Obamou udělena in memoriam Medaile cti, nejvýznamnější vojenské americké vyznamenání.

Papež ve Svaté zemi

V květnu 2014 navštívil papež František Izrael. Na Velehradě budou vystavené krásné, někdy vážné až dojemné a někdy humorné záběry z jeho návštěvy, které pořídilo několik vynikajících fotografů. Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Státu Izrael v České republice.

Krom toho čekají na návštěvníky Stojanova gymnázia dvě vernisáže – vítězných fotografií „Fotografické soutěže - Velehrad 2015“ a obrázků výtvarné soutěže „Cestou dvou bratří“.

Zdroj: www.velehrad.eu

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu