Dny o bezdomovectví začnou již zítra


Devátý ročník akcí pořádaných v rámci právě začínajících „Dnů o bezdomovectví“ Charity Olomouc se ve své zimní části zaměří na laickou i odbornou veřejnost, ale i samotné lidi bez domova, kteří využívají služeb charitního Střediska Samaritán.

Olomouc: 30. listopadu 2010 bude od 9.30 hodin série akcí upozorňujících na problematiku bezdomovectví zahájena již tradiční konferencí. Tentokrát je zaměřena na zjevné bezdomovectví, tedy život lidí bez domova přímo na ulici. Akce proběhne pod názvem „Jak se žije na ulici“, záštitu nad ní převzali olomoucký arcibiskup Jan Graubner a poslankyně PS PČR MUDr. Jitka Chalánková. Se svými zkušenostmi zde vystoupí sociální pracovníci, kteří shrnou své poznatky a trendy v oblasti bezdomovectví. Kromě olomouckých zkušeností bude možné porovnat i zkušenosti pracovníků z Prahy či Bratislavy.

Důležitou součástí programu je i letos sbírka „Krajíc chleba pro chudé“. Ve dnech 1.-3. prosince proběhne na Dolním náměstí vždy od 10.00 do 16.00 hodin happening, při němž budou pracovníci Střediska Samaritán rozdávat kolemjdoucím polévku a informovat o službách pro lidi bez střechy nad hlavou. Stánek pro tuto akci zajistila nadace Dobré místo pro život. Současně bude příležitost přispět v rámci sbírky do zapečetěné pokladničky. Sbírka bude dále probíhat ve dnech 6.-12. prosince v městských ulicích i farnostech.

„Pro ženy i muže z azylových domů Charity Olomouc jsme na 6. prosince připravili adventní setkání spojené s posezením u kávy, duchovním programem a hudebním zpestřením. Dále každou adventní neděli uspořádáme pro ženy na noclehárně a v azylovém domě ve večerních hodinách společná setkání,“ přiblížil další program Petr Prinz, vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova.

Na 10. prosince je potom připraveno společné setkání zástupců odborné veřejnosti, které se zaměří na téma lidí bez domova ve zhoršeném zdravotním stavu. Cílem setkání je diskutovat o možných řešeních závažných problémů, které jsou spojeny s umísťováním těchto lidí do různých sociálních a zdravotních služeb.

Záštitu nad zimními „Dny o bezdomovectví“ letos převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Kontakt: Mgr. Petr Prinz, vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova, mobil: 739 054 463, e-mail: petr.prinz@olomouc.charita.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu