Do Arcibiskupského paláce zavítala první skupina nevidomých návštěvníků


Věta, že na vystavené exponáty se nesahá, neplatila ve čtvrtek 22. března 2012 při odpolední prohlídce reprezentativních sálů olomouckého Arcibiskupského paláce. K absolvování tzv. haptické trasy, zaměřené na osoby se zrakovým postižením, sem totiž dorazilo kolem patnácti nevidomých a slabozrakých klientů olomouckého TyfloCentra. V průběhu hodinové prohlídky si tak mohli ohmatat stavební prvky, historický nábytek i umělecká díla.

Olomouc: Trasou je provedl vedoucí turistického provozu Arcibiskupského paláce Martin Kučera, pro něhož to také byla nová zkušenost. „Některé věci bude teď, po první skupině návštěvníků, potřeba ještě změnit. Celkově na mě ovšem tato prohlídka udělala dobrý dojem a jsem rád, že můžeme zpřístupnit krásu této budovy také osobám se zrakovým postižením,“ uvedl po skončení akce Kučera.

Impulsem k vybudování haptické trasy se pro něj stala podobná iniciativa, jež od loňského roku funguje v olomoucké katedrále. „Poté jsem vytipoval vhodné objekty, které by si nevidomí mohli ohmatat, a přizpůsobil jim také výklad,“ popisuje Kučera. Na trase tak osoby se zrakovým postižením čekají např. rámy obrazů, umělecká plastika či postel, v níž přespal T. G. Masaryk. Těchto i mnoha dalších objektů se pak nevidomí a slabozrací, kteří si předtím navléknou bílé rukavice, mohou dotknout.

K absolvování haptické trasy v Arcibiskupském paláci je třeba se objednat, kapacita je omezena počtem 20 osob včetně průvodců nevidomých. Kontaktní informace jsou k dispozici na stránkách Arcibiskupského paláce.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu