Do kostela smíš, i když tam běžně nechodíš


Takový titulek by mohly nést letošní Dny kostelů pro školy, které v Olomouci uspořádalo Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého. Konaly se ve dnech 26. a 27. června 2012 a školní třídy při nich měly možnost navštívit kostely a kaple, kde jim vyškolení lektoři a kněží podali základní informace o historii a účelu objektu a také o křesťanství.

Testování terénního vozidla Arcidiecézní charity. Foto Rádio ProglasOlomouc: V Olomouci se zapojily kostel sv. Mořice, kostel sv. Michala, dóm sv. Václava, poutní bazilika na Svatém Kopečku a kaple Božího milosrdenství Arcidiecézní charity na Křížkovského ulici. „Děti se přijdou podívat především na zdejší kapli, ale protože se tím dostanou do Arcidiecézní charity, tak jim samozřejmě ukážeme i tyto prostory. Představíme jim, co charita je a čemu se věnuje. Do programu zařadíme i výchovný prvek – děti budou přemýšlet, jak ony samy mohou už ve svém věku pomáhat druhým lidem. A možná, že jednou se také připojí k dobrovolnické práci charity,“ uvedla pro Radio Proglas iniciátorka projektu Helena Polcrová z Centra pro školy.

Děti se v kapli zúčastnily krátkého výkladu Heleny Polcrové a přemýšlely nad tím, co to znamená „být milosrdný“. Do papírového srdíčka si pak mohly na památku napsat nebo nakreslit, jak ony samy mohou prospět druhým lidem a čím dělat radost své rodině a přátelům.

Na téma „dobré skutky“ promluvil prezident Arcidiecézní charity P. Bohumír Vitásek. Řekl také, v čem jako kněz vidí smysl podobných akcí: „Děti se v kostele mohou seznámit s prostředím, které většina z nich nezná, a mohou si uvědomit, že tento prostor patří k běžnému životu,“ uvedl P. Vitásek a dodal: „Dětem z nevěřících rodin se tak mohou otevřít dveře do kostela, ony se sem mohou v nejrůznějších chvílích přijít ztišit a soustředit a třeba tu někdy v budoucnu najít i cestičku k Bohu.“

P. Rostislav Strojvus a další pracovníci Arcidiecézní charity dětem představili svou práci a ukázali jim vybavené terénní vozidlo, se kterým vyjíždějí řešit krizové situace, jako např. pomáhat při povodních, nebo pravidelně cestují na Ukrajinu, kde Arcidiecézní charita podporuje děti z dětského domova.

Dny kostelů jsou akcí všech zapojených farností a poděkování patří všem, kteří se do nich zapojili. Pokud byste měli zájem uspořádat Den kostelů pro školy i ve vaší obci nebo městě a rádi byste si nechali poradit s jeho organizací, můžete kontaktovat Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého, a sice přímo Helenu Polcrovou na e-mailu polcrova@arcibol.cz.

S využitím článku Radky Rozkovcové na webu Radia Proglas

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu