Do paláce, muzea a zámku na jednu vstupenku? Díky projektu Duchovní osa Moravy je to možné


Druhou sezonu načíná Duchovní osa Moravy, projekt Muzea umění Olomouc, Arcibiskupství olomouckého a kroměřížského Národního památkového ústavu, který společným návštěvnickým programem propojuje turisticky atraktivní objekty v Olomouci a Kroměříži. Zatímco loňský rok byl ve znamení administrativní přípravy, letos již partneři projektu nabídnou turistům konkrétní program prolínající celým rokem.

Olomouc: „Tou nejvýznamnější novinkou je samozřejmě možnost zakoupení výhodné společné vstupenky, ale kromě toho chystáme řadu doprovodných akcí, například první ročník festivalu raně barokní kultury Hortus Magicus v kroměřížské Květně zahradě,“ naznačil Ondřej Zatloukal z Muzea umění Olomouc.

Už během letošní turistické sezony lze podle Zatloukala díky projektu Duchovní osa Moravy absolvovat prohlídku kroměřížského zámku, olomouckého Arcibiskupského paláce a Arcidiecézního muzea Olomouc na jednu společnou vstupenku. „Vycházíme z předpokladu, že teprve po zhlédnutí všech tří objektů získá návštěvník úplný obraz o významu a šíři aktivit spojených s působením olomoucké arcidiecéze na Moravě,“ vysvětlil Zatloukal s tím, že návštěvníci budou moci vybírat ze dvou typů vstupenky. „Nabízíme velký okruh, v němž jsou zahrnuty všechny tři objekty, a malý okruh, který se týká Arcidiecézního muzea a Arcibiskupského paláce,“ dodal.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner rozvoj projektu vítá. Duchovní osa Moravy podle něj nabízí turistům ucelený pohled, poznání souvislostí a porozumění historickému a uměleckému odkazu předků i církevních dějin. „Mnohým věcem nemůžeme rozumět, když nevidíme jejich souvislosti, ba vytržením ze souvislosti můžeme i převrátit jejich smysl. Proto jsem rád, že se spolupráce v rámci projektu Duchovní osa Moravy rozvíjí. Krásná Kroměříž není bez Olomouce a většiny Moravy pochopitelná. Šlo o jeden funkční celek,“ míní Graubner. Společné vstupenky jsou podle něj jen jedním z projevů této ucelené služby. „Ta se jistě bude rozvíjet i v dalších oblastech a přiznám se, že bych měl velkou radost, kdyby nás následovali jiní,“ dodal arcibiskup.

Základem Duchovní osy Moravy jsou prohlídkové trasy tří objektů, ovšem nabídka se rozroste o další společné aktivity, které pro letošní podle Zatloukala spojuje pět témat: architektura, mecenát olomouckých biskupů a arcibiskupů, zahradní kultura, numismatika a hudba. „Všechny tematické okruhy budou partneři ve svých aktivitách reflektovat, ať už krátkodobou výstavou, poukazem ve stálých expozicích nebo v případě hudby například koncertem,“ uvedl iniciátor projektu a jako modelový příklad společné aktivity uvedl červnové otevření Kabinetu mincí a medailí na kroměřížském zámku: „Zahájení této stálé expozice, která bude výběrově prezentovat bohatou arcibiskupskou sbírku, doplní v Arcidiecézním muzeu výstava mincí a medailí porýnských duchovních kurfiřtů a v Arcibiskupském paláci na ni od září naváže výstava zaměřená na mincovnictví kardinála Dietrichsteina,“ přiblížil Zatloukal. Obdobně budou podle něj partneři postupovat i v případě Víkendu otevřených zahrad (14.–15. června 2014), kdy se veřejnosti otevřou jak slavné zahrady v Kroměříži, tak rekonstruovaný Rajský dvůr v Ambitu Arcidiecézního muzea.

Největší pozornost však partneři projektu soustředí k začátku září, kdy se veřejnosti otevřou brány rekonstruované Květné zahrady v Kroměříži. Náročnou úpravu památky UNESCO, financovanou z prostředků Evropské unie, slavnostně završí premiérový ročník festivalu Hortus Magicus. „Naším cílem je založit tradici festivalu zaměřeného na prezentaci raně barokní kultury, který propojí hudbu, divadlo, zahradní umění, architekturu a další umělecké obory. Chtěli bychom, aby festivalem žilo celé město. Počítáme s komentovanými prohlídkami zahrady, přednáškami, programy pro děti, ukázkami zahradnického řemesla a aranžování květin, koncerty, divadlem, operou i s barokním ohňostrojem,“ vyjmenoval bohatý program kastelán kroměřížského zámku Martin Krčma.

Na realizaci projektu Duchovní osa Moravy, jehož cílem je intenzivnější využití potenciálu Olomouce a Kroměříže v oblasti cestovního ruchu, se Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupství olomoucké a Národní památkový ústav v Kroměříži dohodli v dubnu loňského roku. Společný zájem stvrdili podpisem společné deklarace.

 

Objekty propojené Duchovní osou Moravy

Arcibiskupský palác v Olomouci

Arcibiskupský (dříve biskupský) palác v Olomouci je nejrozsáhlejším rezidenčním objektem v historickém jádru města Olomouce. V pořadí je již čtvrtou rezidencí olomouckých biskupů. Původní renesanční palác byl postaven biskupem Stanislavem Thurzem. Do barokní podoby jej nechal upravit biskup Karel II. z Lichtensteinu-Castelkorna v druhé polovině 17. století. Svou dnešní podobu i výzdobu dostal palác po požáru v roce 1904. V současné době je sídlem olomouckého arcibiskupa. Po důkladné rekonstrukci byl palác na jaře roku 2011 zpřístupněn veřejnosti jako prohlídkový objekt.

Arcidiecézní muzeum Olomouc

Muzeum evropského významu a jediné svého druhu v České republice pro duchovní výtvarnou kulturu 12. až 18. století. Bylo slavnostně otevřeno 1. června 2006. Sídlí v rekonstruované národní kulturní památce Přemyslovský hrad (kapitulní děkanství, věž s kaplí sv. Barbory a románský biskupský palác). Areál je dokladem tisíciletí stavebního vývoje a patří k nejstarším trvale osídleným lokalitám střední Evropy (nálezy kolem r. 4000 př. n. l.). V r. 1306 zde byl zavražděn poslední český král z rodu Přemyslovců Václav III. Stálá expozice představuje v 16 sálech přes 300 děl od románského slohu po baroko včetně slavné Šternberské madony či kočáru biskupa Troyera.

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži právem patří k nejvýznamnějším zámeckým komplexům v českých zemích. Jeho historie je neodmyslitelně spjata s působením olomouckých biskupů a arcibiskupů. Především pak s jejich duchovními, politickými, územněsprávními i uměleckými ambicemi. Pro tyto účely byl postupně upravován od středověkého sídla, přes renesanční zámek k baroknímu komplexu opevněného paláce se dvěma zahradami – Květnou a Podzámeckou zahradou. K největšímu rozkvětu došlo za episkopátu biskupa Karla II. z Lichtensteinu-Castelkorna. Na tyto snahy poté navázala celá řada dalších osobností z řad olomouckých biskupů a arcibiskupů.

 

Kontakty pro média

Mgr. Jiří Gračka
tiskový mluvčí, Arcibiskupství olomoucké
(+420) 587 405 436, (+420) 739 344 181
gracka@arcibol.cz, old2.ado.cz

Mgr. Petr Bielesz
tiskový mluvčí, Muzeum umění Olomouc
(+420) 585 514 282, (+420) 724 202 905
bielesz@olmuart.cz, www.olmuart.cz

Mgr. Dagmar Šnajdrová
pracovník PR NPÚ ÚPS v Kroměříži
(+420) 573 301 435, (+420) 725 308 460
snajdarova@kromeriz.npu.cz, www.npu.cz/ups-v-kromerizi

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu