Do projektu Noc kostelů se v olomoucké arcidiecézi zapojí na padesát kostelů


V pátek 28. května 2010 od 18.00 do 24.00 hodin se otevřou brány téměř padesáti kostelů, kaplí a modliteben ve všech koutech Arcidiecéze olomoucké.

Noc kostelů navazuje na stejnou akci, která se již po několik let pravidelně koná v zahraničních metropolích jako Vídeň, Kolín nad Rýnem, Hamburg, Linec či Salzburg. V loňském roce se Noc kostelů poprvé uskutečnila i u nás, a to v Brně, Plzni a několika dalších městech. Letos se připojují i Praha, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové, Zlín a mnoho dalších měst a obcí z celé České republiky. Pro letošní rok byl zvolen jako součást vizuálního stylu verš z knihy Izaiáše 62, 2: „Po celý den a po celou noc, nikdy nebudou mlčet."

Hlavním cílem Noci kostelů je nejen otevřít a představit všem návštěvníkům tyto kostely, kláštery a modlitebny, ale i nabídnout duchovní a kulturně-naučný program. Noc kostelů má ekumenický charakter, což znamená, že se zapojí různé křesťanské církve, které jsou sdruženy v Ekumenické radě církví. Pro tuto noc budou v kostelech otevřená i místa a prostory, která nejsou běžně veřejnosti přístupná jako například věže, kůry, sakristie, refektáře, křížové chodby atd.

V olomoucké arcidiecézi se do projektu přihlásilo již 49 kostelů, kaplí a modliteben a přihlašování dále pokračuje. Ve městě Olomouci je to katedrála sv. Václava, chrám sv. Mořice, chrám sv. Michala, kostel Panny Marie Sněžné, chrám sv. Gorazda, bazilika Navštívení Panny Marie na Sv. Kopečku, kapucínský kostel Navštívení Panny Marie, kostel Českobratrské církve evangelické, kostel sv. Kateřiny, kaple Nejsv. Trojice, kaple sv. Anny, kaple sv. Jana Sarkandra a kostel ČSCH - Husův sbor.

Dále jsou v arcidiecézi přihlášeni: Jevíčko, Holešov, Hněvotín, Hranice, Hulín, Kostelec u Kyjova, Lipník nad Bečvou - kostel sv. Františka Serafínského, Kostelec u Kyjova, Kroměříž - kostel Sv. Mořice a kostel Nanebevzetí Panny Marie, Prostějov - kostel Povýšení sv. Kříže, kostel. sv. Jana Nepomuckého, kostel sv. Cyrila a Metoděje, kaple sv. Andělů Strážných, kaple sv. Anny-Drozdovice, kostel sv. Petra a Pavla, kostel ČSCH-Husův sbor, Rapotín, Svitavy, Šternberk, Štípa, Šumperk - kostel sv. Jana Křtitele, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie a kaple sv. Barbory, Uherský Ostroh, Uherský Brod - kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie a kostel ČSCH-M.J.Husa, Veselí nad Moravou, Vizovice, Vsetín, Vyškov, Zábřeh - kostel sv. Bartoloměje a modlitebna Apoštolské církve, Zlín - kostel sv. Filipa a Jakuba, Zlín - Jižní Svahy - kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů.

Podrobný program bude k dispozici počátkem května na informačních střediscích města i kraje, ve všech zaregistrovaných kostelech, na vývěsních plochách a mnoha dalších místech. Podrobnosti můžete sledovat na : http://www.nockostelu.cz/?d=olomouc .

Záštitu nad Nocí kostelů v Arcidiecézi olomoucké převzali: Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, Ing. Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje, MVDr. Stanislav Mišák, hejtman Zlínského kraje, Martin Novotný, primátor města Olomouce, Mgr. Zdeněk Brož, starosta města Šumperk, Mgr. Zdeněk Janalík, starosta města Holešov a Ing. Miloslav Přikryl, starosta města Lipník nad Bečvou.

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu