Dominik Duka obdržel kardinálský prsten


Během veřejné konsistoře se Svatým otcem, která se ve Vatikánu uskutečnila v sobotu 18. února 2012, převzal kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka odznaky své kardinálské hodnosti. Kromě toho mu byla přidělena titulární bazilika, jíž se stal kostel sv. Marcelina a Petra v Lateránu. Společně s Miloslavem Vlkem je tak Dominik Duka druhým českým kardinálem, který má aktuálně právo účastnit se případné konkláve a volit papeže.

Vatikán: Odznaky kardinálské hodnosti – purpurová solidea, birety, kardinálské prsteny a dekrety – převzalo v sobotu 18. února během konsistoře v bazilice svatého Petra 22 nových kardinálů. Slavnostní obřad začal bohoslužbou slova, během které jáhen pražské arcidiecéze Radek Tichý, který je pomocným papežským ceremonářem, zazpíval perikopu z Markova evangelia pojednávající o rozmluvě Ježíše Krista se svými učedníky. Poté následovala papežova promluva a vlastní předávání odznaků papežské hodnosti. Noví kardinálové před shromážděným Božím lidem vyznali svou víru a slíbili věrnost a poslušnost papeži. Jednotlivě přistupovali k papeži, aby od něj obdrželi biret, prsten a dekret kardinálského jmenování. Každý nový kardinál poté pozdravil papeže a členy kardinálského sboru pozdravením pokoje.

Zatímco purpurová barva kardinálského biretu je barvou krve mučedníků, prsten nese zobrazení apoštolů sv. Petra a Pavla. Reliéfy obou postav mají tvar soch, které stojí před bazilikou sv. Petra. Nad jejich hlavami je osmicípá hvězda odkazující k Panně Marii. Obruba prstenu napodobňuje sloupoví Vatikánské baziliky. Na vnitřní straně prstenu je vyryt papežský znak Benedikta XVI.

Pro tisícovku poutníků, kteří kardinála Duku do Říma doprovodili, sloužil nově jmenovaný kardinál mši svatou v sobotu odpoledne v moderním kostele sv. Řehoře VII. nedaleko svatopetrské baziliky. Koncelebrovali s ním kardinál Miloslav Vlk a biskupové Jan Vokál, Václav Malý a Josef Kajnek. Pražský arcibiskup několikrát poděkoval poutníkům, že ho doprovodili v okamžiku, který je významným nejen pro pražské arcibiskupství, ale také pro celou naši zemi. Ve své promluvě vyzdvihl své předchůdce kardinály Kašpara, Berana, Tomáška a Vlka a připomněl ty, kteří je kardinály jmenovali, tedy Pia XI., Pia XII. a Jana Pavla II. Zmínil se také o životní cestě kardinála Kašpara, který se stejně jako kardinál Duka stal pražským arcibiskupem poté, co byl biskupem v Hradci Králové. V této souvislosti svými díky zahrnul také hradecké poutníky.

Po skončení mše svaté v kostele sv. Řehoře VII. se pražský arcibiskup přesunul do auly Pavla VI., která byla otevřena pro gratulace novým kardinálům (tzv. „visite di cortesia“). Spolu s ostatními kardinály přijímal gratulace nejen kněží, svých spolupracovníků a věřících, ale také od zástupců diplomatického sboru a dalších významných osobností. Na gratulace navazovalo setkání s novináři a recepce, kterou v poutním domě Velehrad pořádal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Slavnostní mši svatou společně s papežem Benediktem XVI. slavili všichni noví kardinálové v neděli 19. února dopoledne v bazilice svatého Petra. Ve své homilii jim Svatý otec připomněl, že spolu s kardinálskou hodností získali také novou odpovědnost za církev, která od nich vyžaduje ještě větší disponibilitu pro Krista a křesťanské společenství. „Církev neexistuje sama pro sebe, není sobě cílem, nýbrž má odkazovat za sebe, vzhůru, nad nás. Církev je místem, kde k nám ‚přichází‘ Bůh a odkud ‚vycházíme‘ k němu. Církev má poslání otevírat svět, který se kloní k uzavírání se do sebe, a přinášet mu světlo, které přichází shůry a bez něhož by se stal neobyvatelným,“ připomněl papež. O poslání kardinálské služby pak Benedikt XVI. řekl: „Každému křesťanovi je svěřen dar lásky, dar, který je třeba darovat svědectvím našeho života. Především to je vaše poslání, vážení bratři kardinálové: dosvědčovat radost Kristovy lásky.“

Kardinálský sbor nyní čítá 213 členů, z nichž 125 má právo volit papeže. Dalších 84 kardinálů přesáhlo věkovou hranici osmdesáti let a nemohou se účastnit konkláve. Členové kardinálského sboru pocházejí ze 71 zemí – 119 z Evropy, 32 z Latinské Ameriky, 21 ze Severní Ameriky, 20 z Asie, 17 z Afriky a 4 z Oceánie. Benedikt XVI. v průběhu čtyř konzistoří, které se uskutečnily během jeho pontifikátu, jmenoval celkem 62 nových kardinálů.

Zdroj: tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu