Dominikáni si v Olomouci zvolili staronového provinciála


Od neděle 26. ledna 2014 slaví bratři dominikáni v konventu Neposkvrněného početí Panny Marie v Olomouci svoji provinční kapitulu, na které rozhodují o dalším směrování provincie a volí provinciála na další čtyři roky. V úterý večer byl jako provinciál pro další období znovu zvolen a magistrem řádu potvrzen fr. Benedikt Mohelník, OP.

Kardinál Dominik Duka, OP. Foto op.czOlomouc: V předvečer zahájení provinční kapituly, v neděli 26. ledna, byla v olomouckém dominikánském kostele sloužena mše svatá, kterou celebroval arcibiskup Jan Graubner. Ten se ve své homilii věnoval působení Ducha svatého a mimo jiné řekl: „Komunita, kde jdou vidět plody Ducha svatého a duchovního života, bude mít povolání i budoucnost. To je odpověď na hledání projektu pro budoucnost provincie. Což neplatí jen o komunitě, ale i o rodině.“

Samotná provinční kapitula byla zahájena v pondělí ráno rekolekcí, kterou vedl pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, OP. Účastníci kapituly – celkem deset bratří zastupujících dominikánské kláštery v Praze, Olomouci, Plzni a Znojmě – si vyslechli zprávu provinciála o stavu provincie za končící čtyřleté období. Po rozpravě o budoucím provinciálovi se přistoupilo k volbě a její výsledek byl zaslán do Říma ke schválení.

Fr. Benedikt Mohelník byl znovu zvolen provinciálem dominikánů. Foto op.czSouhlas magistra řádu dorazil z římské generální kurie v úterý večer. Fr. Benedikt Tomáš Mohelník, který byl provinciálem zvolen už potřetí, postulaci přijal, složil předepsané vyznání víry a přísahu věrnosti a tak se svého oficia ujal.

Narodil se roku 1970 ve Valašském Meziříčí. Řádové sliby složil v roce 1990 a na kněze byl vysvěcen roku 1995. Základní teologická studia absolvoval na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, postgraduální doktorandské studium na teologické fakultě Univerzity ve švýcarském Fribourgu. Je lektorem dominikánského generálního studia a vyučuje rovněž dogmatickou teologii na teologické fakultě UK v Praze.

Podrobnější informace o průběhu dominikánské provinční kapituly i snímky a videa ze setkání jsou k dispozici na tomto místě.

Zdroj: Česká dominikánská provincie

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu