Dotace z ministerstva pomůže zachránit charitní služby


Ohrožené služby Arcidiecézní charity Olomouc po osobním dopisu ministrovi ještě do konce letošního roku obdrží mimořádnou dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ve výši čtyři miliony korun. Jedná se o služby, kvůli kterým charita v pátek 16. prosince 2011 demonstrovala při zasedání zastupitelstva Olomouckého kraje. Na kraji charita neuspěla a ihned se znovu obrátila na ministerstvo.

Olomouc: Mimořádná dotace MPSV se týká celkem 29 služeb, z toho jsou dvě ze Zlínského kraje a 27 z kraje Olomouckého. Mezi ohroženými službami převládají pečovatelské služby pro seniory a nemocné a dále pobytová zařízení pro seniory, osobní asistence a poradny.

Ministerstvo práce a sociálních věcí bylo o špatné finanční situaci projektů informováno již v prvním pololetí roku 2011. Žádná jednání a věcná argumentace o ohrožení služeb ale nevedla ke zlepšení situace. „Poté, co jsme s žádostí o záchranu ohrožených projektů neuspěli na zastupitelstvu Olomouckého kraje, jsem se osobním dopisem obrátil přímo na ministra práce a sociálních věcí Drábka. Naší žádosti bylo vyhověno a ohrožené projekty tak obdrží mimořádnou dotaci ve výši čtyři miliony korun,“ řekl ředitel Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Václav Keprt.

Na Olomouckém kraji charita žádala o pomoc ve výši 5,4 mil. Kč, která měla zabezpečit, že projekty nebude třeba uzavřít. Poslední jednání zastupitelstva ale vedlo pouze k tomu, že kraj vzal věc na vědomí a nabídl pouze další jednání mezi hejtmanem Martinem Tesaříkem a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem jako zřizovatelem charit. K jednání zatím nedošlo.

Pokud hejtman Martin Tesařík dodrží nabídku k jednání a toto bude úspěšné, tak zařízení sice začnou nový rok s dluhem ve výši 1,4 mil. Kč, ale bude pro ně existovat naděje, že projekty budou nadále fungovat.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu