Farníci si nechali posvětit víno


Lahve se všemi druhy vína přinášeli farníci do kostela v Brodku u Prostějova. Na sedmadvacátého prosince připadá totiž podle katolického kalendáře svátek svatého Jana Evangelisty a podle starého obyčeje se v kostelech světí víno.

"Podle křesťanské tradice apoštol Jan kdysi požehnal nádobu s otráveným vínem a zbavil tím jed jeho účinku. Žehnání vína v den svátku tohoto světce tuto událost připomíná a zdůrazňuje i přikázání lásky zaznamenané v jeho spisech," vysvětlil význam tohoto svátku brodecký farář P. Pavel Vágner.

Při žehnání se čte pasáž z Janova evangelia, kde nabádá ke vzájemné lásce. Jan byl jedním ze dvanácti apoštolů a je autorem jednoho z evangelií. Podle církevních historiků zemřel kolem roku 101 v maloasijském Efesu, který dnes leží na území Turecka. V Efesu sepsal také ve vysokém věku Apokalypsu, poslední část Bible. Zvyk svěcení vína je populární především ve vinařských oblastech. V Mikulově nebo ve Valticích se konaly velké slavnosti spojené s ochutnávkou mladých vín. Kněží však víno mohou světit kdekoli. "Pravidelně jsem světíval v Červené Vodě, kde jsem dříve působil. Je pravda, že tam si lidé moc vína nenosili, není tam zkrátka vinařská tradice," říká farář. Svěcení nemá dodat vínu magické vlastnosti. "Každé požehnání je chválou Boha a prosbou o jeho dary," uvedl P. Vágner.

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu