FOTO: Arcibiskup Graubner požehnal knihu věnovanou Jano Köhlerovi


Setkání u příležitosti vydání knihy „Jano Köhler“ se uskutečnilo v pondělí 28. ledna 2019 v olomouckém Arcibiskupském paláci za velké účasti uměnímílovné odborné veřejnosti. Novou knihu za přítomnosti zástupců podporujících institucí, autorů, rodinných příslušníků umělce, hostů a všech, kdo se na přípravě knihy podíleli, požehnal arcibiskup Jan Graubner. Foto Pavel Langer.

Kniha vznikla ve spolupráci bývalého kancléře olomouckého arcibiskupství Karla Kavičky, historičky umění Silvie Malíkové a restaurátorů Passionarie a Vojtěcha Paříkových. Kniha je unikátní nejen svým tématem, rozsahem zpracování, ale také grafickým provedením. Je uceleným pohledem na život a dílo umělce, z důvodu rozsahu byl text „omezen“ na vztah mistra Köhlera k městům Prostějov a Olomouc. Třetí část knihy pak byla věnována křížové cestě na Svatém Hostýně.

Publikace, do jejíž přípravy byl zapojen nespočet osob a institucí (včetně manželů Jiřího a Jany Köhlerových), je přínosná nejen svým odborným a nadčasovým zpracováním, ale prezentací tvorby opomíjeného moravského umělce, jehož inspirativní život a dílo si zaslouží pozornost v rámci evropského kontextu. Na vydání publikace se finančně podíleli Arcibiskupství olomoucké, Olomoucký kraj a města Prostějov a Olomouc.

S pozdravem vystoupil hejtman Olomouckého kraje a zástupci měst Olomouce a Prostějova, hudební doprovod zajistili studenti Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci. Odborné zhodnocení významu Jano Köhlera přednesl Ivo Barteček, univerzitní profesor z Olomouce. Pro zájemce byly připraveny k zakoupení výtisky nové knihy, které spoluautoři podepisovali v malé autogramiádě po skončení programu.

Tvorbu moravského umělce Jano Köhlera (1873 – 1941) nalezneme prakticky po celé ČR. Většina jeho děl se ovšem nachází na Hané a na Slovácku, kde tento umělec žil, tvořil a inspiroval se. Jednu z prvních zakázek získal od uměnímilovného olomouckého arcibiskupa Leopolda Prečana a vyzdobil pro něj interiér arcibiskupské rezidence nebo kapli sv. Jana Sarkandra. Odborníky je vysoce ceněn monumentální oltářní mozaikový obraz v hejčínském kostele sv. Cyrila a Metoděje provedený dle umělcova návrhu. Realizoval také zakázku po druhé světové válce zaniklé umělecké úpravy olomouckého orloje. Jeho umělecký podpis se ovšem vryl i do fasád domů v centru Olomouce – stačí si jen zajít na nároží ulic Wurmovy a 1. máje, kde lze spatřit jeho specifickou dekorativní techniku.

Köhler se proslavil také v Prostějově, kde je kromě sgrafit na zámku a fresek v kostele Povýšení sv. Kříže možné najít i mozaiky na náměstí T. G. Masaryka a na městském hřbitově (mj. náhrobek Karla Dostála-Lutinova). Zásadním dílem, přirovnávaným odborníky k poselství takových velikánů, jako je Pablo Picasso nebo Andy Warhol, je provedení mozaikové křížové cesty na Svatém Hostýně. Köhlerova díla ovšem zdobí i pražské hřbitovy na Vyšehradě a v Bubenči nebo Hotel Paříž Praha. Na Moravě lze za jeho pracemi zajet také do Kroměříže, Holešova, Napajedel, Uherského Hradiště, Kyjova, Bzence, Litovle, Plumlova, Tršic, Rajhradu, Hroznové Lhoty – a pokračovat by se dalo ještě nějaký čas.

Fotografie (Pavel Langer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jiná fotogalerie (autor Ivo Buráň)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu