FOTO: Konec roku milosrdenství prožívali v katedrále i studenti z pěti zemí


(AKTUALIZOVÁNO) Slavnostní bohoslužbou v neděli 13. listopadu 2016 v katedrále sv. Václava ukončil arcibiskup Jan Graubner v olomoucké arcidiecézi Svatý rok milosrdenství, slavený v církvi z podnětu papeže Františka od loňského adventu. Ve své homilii olomoucký arcibiskup připomenul přijaté milosti svatého roku a vyzval k naději do budoucnosti. Foto Pavel Langer / Člověk a víra.

Arcibiskup Graubner ve své homilii s odkazem na liturgická čtení upozornil, že žádné světské jistoty nejsou navždy. „(Ježíš) neslibuje svým věrným pohodu a bezpečí, zdraví a štěstí. On předpovídá dokonce pronásledování, soudy a vězení, zrazování od nejbližších, ale ujišťuje, že ani v takových chvílích nás neopustí. On nabízí šťastnou věčnost v jeho blízkosti všem, kteří ve křtu zemřeli spolu s ním a vstali k novému životu,“ uvedl.

Vyjmenoval pak některé pověry a falešná učení, k nimž se uchylují i mnozí křesťané, a pokračoval: „Pán Ježíš však od nás očekává něco jiného. Chce, abychom věřili v uzdravující moc Boží lásky i při pohledu na tvrdost reality. (…) Celý rok jsme hleděli na Boží milosrdenství, které vedlo Boha k tomu, že se nad lidstvem smiloval. Kvůli nám se stal člověkem a vzal na sebe naše viny, nechal se přibít na kříž jako náš dlužní úpis a stále nabízí milosrdenství, které má řešení i pro bezvýchodné situace.“

Olomoucký arcibiskup poté zmínil mnohé projevy milosrdenství, kterých byl v uplynulém roce sám svědkem, jako křty dospělých nebo biřmování. „I v řadě rodin si lidé vyzkoušeli, jak milosrdenství, čili soucitná láska, pomáhá obrousit hrany, odbourat přehrady, překonat propasti a budovat mosty porozumění, přes které přichází pokoj a nové štěstí,“ upozornil.

Skutky milosrdenství, ke kterým vyzývá papež František, nejsou podle arcibiskupa Graubnera jen nástroji pomoci, ale slouží i posvěcování světa: „Vždycky, když děláme dobrý skutek z nezištné lásky, miluje v nás Bůh. (…) To jsou chvíle Božího vítězství, to jsou kroky měnící a uzdravující svět,“ uvedl a dodal: „Plody lásky je možné umocnit, když se spojíme s jinými, když se zapojíme do nějakého charitního díla! Mám upřímnou radost, že jsem poznal řadu lidí, kteří to letos pochopili.“

Právě skončený svatý rok dává podle něj mnoho důvodů k vděčnosti. „Se svou zkušeností však nekončíme. Brzy vstoupíme do adventu a budeme-li pokračovat v tom, co jsme se v roce milosrdenství naučili, či aspoň začali učit, můžeme čekat další požehnané plody a posílit naději, aktivně připravovat Kristův slavný příchod,“ uzavřel své kázání olomoucký arcibiskup. (Plné znění jeho homilie je k dispozici zde.)

Uzavřením svaté brány v katedrále byl rok milosrdenství ukončen také v celé arcidiecézi. Další brány milosrdenství zde byly přístupné na Svatém Hostýně a na Velehradě. K závěru svatého roku vydal arcibiskup Graubner také svůj pastýřský list, jeho znění je dostupné zde.

Bohoslužbu svým zpěvem doprovodilo mohutné těleso složené ze studentů – účastníků festivalu duchovní hudby, který se předcházejícího dne uskutečnil na Velehradě. Jako přehlídku pěveckých sborů církevních gymnázií ho zde už po šesté uspořádalo místní Stojanovo gymnázium a kromě hostitelů na něm vystoupili také sbory z Prostějova, Českých Budějovic a Hradce Králové, Trenčína, Miskolce, Krakova a také z Londýna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu