FOTO: Na arcidiecézním setkání se hudebníci zabývali písněmi k eucharistii


Jubilejní, dvacáté setkání varhaníků, sbormistrů, vedoucích schol a všech zájemců o liturgii, které se v sobotu 21. března 2015 uskutečnilo v Olomouci, bylo věnováno tématu „Panis angelicus, hudba oslavující eucharistii“. Jeho účastníci nacvičili několik písní z nově vydaného sborníku skladeb k eucharistii, vyslechli si promluvu světícího biskupa Josefa Hrdličky a na závěr slavili mši svatou s arcibiskupem Janem Graubnerem.

První setkání varhaníků před dvaceti letyOlomouc: V úvodu setkání, k němuž se z celé arcidiecéze sjelo více než sto lidí, představil editor Jan Gottwald nově vydaný sborník eucharistických písní sloužících k obohacení repertoáru chrámových sborů. Vznikl jako součást přípravy na Národní eucharistický kongres a skládá se ze dvou částí: první obsahuje poklady hudby historické, pocházející například od sv. Tomáše Akvinského, G. P. da Palestriny, Händela, Mozarta, Beethovena či Schuberta, a druhou část tvoří skladby soudobých autorů: P. Ebena, Z. Pololáníka či J. Olejníka. Účastníci setkání také některé z písní zařazených do sborníku nacvičili přímo pod vedením jejich autorů Vladimíra Blešy, Karla Dynky, Jana Bernátka a Františka Macka.

Setkání v roce 2015S promluvou na téma „Eucharistie v životě varhaníka“ se k hudebníkům poté obrátil světící biskup Josef Hrdlička a upozornil, že hudba je mimořádným způsobem, jímž se snažíme děkovat Bohu za dar eucharistie. „Hudba dokáže člověka povznášet a hovořit od srdce k srdci, její krása předčí všechny monstrance,“ řekl.

O významu hudby a úkolu svěřeného varhaníkům hovořil také arcibiskup Jan Graubner v homilii při mši svaté, která setkání završila. „Varhaníci jsou důležití aktéři liturgického dění, při němž se modlíme se všemi svatými a prožíváme kus ráje,“ řekl olomoucký arcibiskup.

Série setkávání určených pro varhaníky a další hudebníky byla v Olomouci zahájena se vznikem Katedrálního vzdělávacího střediska liturgické hudby při Metropolitní kapitule sv. Václava roku 1996. Každoroční setkání tak účastníky postupně seznámilo s novými ordinárii, věnovalo se gregoriánskému chorálu, historii varhan či duchovnímu životu varhaníka.

(gra)

 

Fotogalerie ze setkání (foto Jana Hajdová)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu