FOTO: Otcové s dětmi při sněhových radovánkách posilovali vzájemné vztahy


Víkend „Otcové s dětmi na sněhu“, který se konal od 25. do 27. ledna 2019 ve Staré Vodě v Jeseníkách, je již druhý víkend z programu „Zodpovědné otcovství“. Mužům ukázal, jak zaujmout zodpovědný přístup k dětem, trávit s nimi smysluplně čas a předávat jim v křesťanské výchově jistotu blízkosti obou rodičů.

Téma otcovství bylo cílem semináře, který v loňském roce pořádalo Národní centrum pro rodinu v parlamentu ČR. Za rodinné centrum při olomouckém arcibiskupství jsem se ho zúčastnil a zanechal ve mně silnou stopu. Sám jsem prošel výchovou svých synů mimo manželství a vím, jak je pro některé táty těžké po odloučení nebo rozvodu přistoupit zodpovědně k výchově svých dětí. Někteří by chtěli, ale nejsou s dětmi v kontaktu, a někteří v kontaktu s dětmi jsou, ale neví si se správnou výchovou rady.

Náš program ukazuje všem tátům, jak v pokoře přijmout svou cestu mimo manželství a dokázat přitom zaujmout zodpovědný přístup k dětem, naučit se s nimi trávit smysluplně čas a předávat jim v křesťanské výchově jistotu blízkosti obou rodičů. To je pro děti velmi důležité kvůli dalšímu růstu a přijímání vlastní životní zodpovědnosti.

Syn musí zažít, že je milovaným synem. Musí u otce vidět, že je sebevědomý a svobodný. Syn potřebuje, aby mu otec od narození ukazoval ten „velký svět“, a očekává povzbuzování a pochvalu. Otec nemusí umět všechno perfektně, ale to nebrání být synovi velkým vzorem úplně ve všem.

Dcera by měla dostat od otce dostatek lásky, aby v době dospívání nemusela hledat náhradní otcovskou lásku. Musí najít u táty pocit bezpečí. Budoucí vztah k mužům si dcera vytváří ze vztahu se svým otcem.

Táta dává svým dětem hranice toho, co je ještě přijatelné v jejich chování a přístupu k životu, a také disciplínu.

V tomto duchu se konal i tento víkend na chalupě Sluníčko v Jeseníkách. Tátové s dětmi přijeli v pátek v podvečer a po mši svaté a večeři se vzájemně představili. Děti představily táty tak, jak je skutečně vidí svýma očima. Vytvořili potom týmy a začala celovíkendová soutěž, kde se učili tátové se svými dětmi spolupracovat a nacházet společně řešení v úkolech. Zpívali spolu, tančili a soutěžili.

Páteční odpoledne a večer s námi strávil otec Karel Rechtenberg z farnosti Malá Morávka. Zůstal s námi, i když šly děti už spát a tátové sedli a začali se sdílet. Vzhledem k tomu, že tátové byli z neúplných i z úplných rodin, bylo o čem povídat dlouho do noci.

V sobotu ráno děti odjely do oběda každé se svým tátou na blízký svah na Annaberg lyžovat. Po obědě začal opět společný program, a to soutěží o nejhezčího sněhuláka. Před večeří si děti udělaly sportovní hodinku v tělocvičně a tátové zhlédli přednášku Jana Zajíčka z ostravského Centra pro rodinu o tom, co můžeme udělat pro spokojené manželství.

Po večeři se opět na plné obrátky rozjela soutěž. Týmy musely mimo jiné luštit Morseovu abecedu, hrály elektronické pexeso a jako poslední hru Riskuj, kde byly otázky z Bible. Po vyhlášení vítěze a bouchnutí dětských šampíček se nikomu nechtělo jít spát. Plni dojmů ze dne jsme byli všichni a asi málokdo ihned usnul.

Ráno za námi přijel z Prostějova otec Petr Matula a opět jsme měli mši svatou v kapli na chalupě. Děti měly velkou radost, že jsme nemuseli do kostela v Andělské Hoře a ušetřili jsme tím čas. Mohli jsme zahrát velký zápas ve florbalu a ještě si po obědě popovídat před odjezdem. Všichni jsme si prožili krásný víkend a pro mne byla nejkrásnější odměna vidět, jak všichni odjíždějí domů spokojeni. O naše žaludky se celou dobu staral výtečný a zábavný kuchtík Luboš Nágl. Jídlo bylo znamenité. Všichni se těšíme na další víkend z programu „Zodpovědné otcovství“.

Pavel Kelnar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu