FOTO: Pedagogové a rodiny společně na Svatém Hostýně


Již posedmé mohli pedagogové prohloubit svoji přípravu na nový školní rok poutí na Svatý Hostýn. V sobotu 29. srpna 2015 se zde uskutečnila již 7. pouť pedagogů, potřetí společně s poutí rodin. Hlavním celebrantem mše svaté byl arcibiskup Jan Graubner.

Svatý Hostýn: Olomoucký arcibiskup měl také pro pedagogy připravenou přednášku na téma „Prohlubování osobního vztahu ke Kristu skrze Eucharistii“. Pouť pedagogů připravilo Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého ve spolupráci s duchovní správou na Svatém Hostýně a Maticí svatohostýnskou. Po bohoslužbě zástupci center a Matice svatohostýnské popřáli arcibiskupu Graubnerovi k narozeninám.

Tradici poutí pedagogů na Svatý Hostýn, spojených s přednáškou pro pedagogy, zahájil v roce 2009 biskup Josef Hrdlička, dalšími přednášejícími a současně hlavními celebranty poutní mše svaté byli převor břevnovského kláštera P. Prokop Siostrzonek, P. prof. Petr Piťha, P. Michael Altrichter, SJ a arcibiskup Jan Graubner.

V letošní přednášce olomoucký arcibiskup připomněl nutnost adorace v životě učitele a každého křesťana, protože právě adorace dává člověku světlo při hledání Pravdy, sílu pro život podle Pravdy a věrohodnost při hlásání evangelia. Zdůraznil, že správně se zorientovat ve světě není v současnosti vůbec jednoduché, povinností křesťana je pomáhat bližnímu (nejen bratrům ve víře), ale zároveň je potřeba si uvědomit, že je mnoho lidí, kteří bojují a vystupují proti Kristu. Křesťan nemá bojovat proti Zlu tím, že zabíjí své nepřátele, ale hlásáním evangelia, které je radostnou zvěstí o Lásce a Pokoji. Křesťan musí pro Krista pracovat více, než pracují pro zlo lidé bojující proti Kristu. Sílu k tomu je potřeba hledat v eucharistii.

V přednášce byla dále zmíněna tato témata: sociální rozměr – Evropa stárne, ztráta potřeby oběti, Rok milosrdenství vyhlášený papežem Františkem, Eucharistická hodina, budování osobního vztahu ke Kristu jako základ – hlásání evangelia, nemocné vztahy v dnešní době, hledání pravdy při adoraci ve společenství s Ježíšem jako obrana proti manipulaci, nutnost nepodléhat naivitě a v rozhodnutích myslet i na další generací.

Iva Bekárková, AG v Kroměříži

FOTOGALERIE (foto Iva Bekárková)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu