Gymnázium vzpomnělo na bývalé a ocenilo současné pedagogy


Na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži se v minulém týdnu uskutečnily další akce v rámci oslav 20. výročí znovuobnovení školy. Za přítomnosti generálního vikáře olomoucké arcidiecéze Mons. Josefa Nuzíka zde byla odhalena pamětní deska významných pedagogů, absolventů a studentů z let 1854–1950. Na nedalekém zámku se pak konal koncert školního sboru AVE, při němž byli oceněni čtyři pedagogové, působící na gymnáziu od jeho obnovení v roce 1991.

P. Arnošt Červinka přednáší slavnostní proslov. Foto archiv AGKroměříž: Pamětní desku významných pedagogů, absolventů a studentů, kteří na Arcibiskupském gymnáziu působili v letech 1854–1950, odhalili v prostorách školy ve čtvrtek 29. září Mons. Josef Nuzík, generální vikář olomoucké arcidiecéze, a ředitel gymnázia Štěpán Bekárek. Slavnosti se zúčastnili i hosté z partnerských škol v německých městech Kaufbeuren a Münsterschwarzach, jejichž zástupci pronesli při této příležitosti pozdrav a gratulaci škole k 20. výročí jejího obnovení.

Hlavní projev pak pronesl autor návrhu textu desky a dlouholetý pedagog gymnázia P. Arnošt Červinka. Připomenul v něm tři etapy existence školy, které „názorně připomínají velké dějiny národní, církevní i politické, které se týkají Moravy v období rakousko-uherské monarchie, první československé republiky, obou světových válek i dramatického období po roku 1948 až do naší doby.“ Jména na desce podle něj připomínají osobnosti, které ve své době vynikly na poli vědy nebo ve společenských i církevních hodnostech, nezapomíná ale ani na oběti dvou totalitních režimů. P. Červinka také osvětlil, že do roku 1950 bylo Arcibiskupské gymnázium jen chlapecké a jména na desce jsou proto výhradně mužská. „Lze předpokládat, že na budoucích pamětních deskách bude i přiměřený počet ženských jmen,“ dodal také. (Nezkrácený text proslovu je k dispozici v příloze.)

Generální vikář Josef Nuzík a ředitel Štěpán Bekárek s oceněnými pedagogy. Foto archiv AGVe stejný den se pak za účasti Mons. Nuzíka, poslance Stanislava Polčáka a mnoha dalších hostů konal ve Sněmovním sále Arcibiskupského zámku v Kroměříži slavnostní koncert školního sboru AVE a pozvaných hostů. Připomenuti při něm byli čtyři zaměstnanci, kteří na Arcibiskupském gymnáziu působí od jeho obnovení v roce 1991: František Macek, Lubomír Vláčil, Alena Dvořáková a Pavel Dvořák. Generální vikář Mons. Josef Nuzík vyjádřil oceněným poděkování za dvacet let působení ve škole. Koncertu se účastnila i schola se zástupci vedení z partnerské školy v Münsterschwarzachu a delegace ze školy v Kaufbeurenu. Na závěr koncertu si společně se sborem zazpívali i absolventi gymnázia – bývalí členové sboru AVE.

Iva Bekárková

 

PřílohaVelikost
Proslov_k_odhaleni_pametni_desky.doc24 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu