Haitští školáci mají kde jíst. Peníze na jídelnu vydělaly kalendáře


Žáci školy v haitském Baie de Henne mohou obědvat společně a také se mají kde scházet. Tento týden byla v jejich škole otevřena nová jídelna, která poslouží i jako společenská místnost. Projekty na Haiti dlouhodobě podporuje Arcidiecézní charita Olomouc.

Jídelna po dokončení. Foto ACHOOlomouc: Škola nacházející se v nejchudší části Haiti vypadá zas o něco lépe. Spadená zídka, která budovu obklopovala, opět stojí, do areálu školy navíc vedou nová vrata a na oknech budovy byly vyměněny mříže. „Kromě toho, že se školu podařilo zabezpečit, byla tam na začátku května otevřena i školní jídelna. Protože v místnosti nebylo dostatek stolů a židlí, žáci museli jíst na etapy. Nyní je v jídelně zázemí pro více lidí, takže se tam mohou pořádat i společenské akce, jako jsou třeba rozdávání vysvědčení, karnevaly, nejrůznější představení nebo mše,“ přibližuje za Arcidiecézní charitu Olomouc Kristýna Lungová.

Jídelna po dokončení. Foto ACHODěti tak konečně poobědvají v důstojném prostředí. Za peníze lidí z ČR v jídelně přibyly nové dveře, stoly, židle i nádobí, dále byly vymalovány stěny a okna v místnosti zabezpečily mříže. Úpravy před školou a v jídelně stály zhruba pětasedmdesát tisíc korun. „Tuto částku jsme hradili z peněz dárců, velkou část však pokryl výtěžek z prodeje benefičních kalendářů,“ pokračuje Lungová s tím, že Arcidiecézní charita Olomouc nechala udělat tisíc kalendářů, z nichž polovina byla stolních (po 100 Kč) a polovina nástěnných (po 150 Kč).

Zvelebená jídelna a společenská místnost v jednom pro Haiťany hodně znamená. Jde o zastřešený prostor, kde se může scházet větší množství lidí za přijatelných podmínek. „V Baie de Henne totiž široko daleko není jiný stín, přitom teplota na sluníčku dosahuje až 50 °C,“ dodává Lungová.

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu