Hromnice jsou příležitostí k setkání zasvěcených osob


Na 2. února připadá v církvi svátek Uvedení Páně do chrámu, dříve nazývaný Očišťování Panny Marie. Jde o 40. den od Vánoc a v tento den podle tradice přinesla Panna Maria s Josefem malého Ježíše do jeruzalémského chrámu, aby jej jako prvorozeného zasvětila Bohu. Právě proto se tento den z rozhodnutí papeže Jana Pavla II. slaví jako Světový den zasvěceného života.

Olomouc: Setkání zasvěcených osob proběhne ve čtvrtek 2. února 2012 také v Olomouci. Řeholníky a řeholnice uvítá v Arcibiskupském kněžském semináři olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který bude také předsedat dopolední mši svaté.

V olomoucké arcidiecéze působí celkem 16 mužských řeholních řádu a kongregací a v nich žije celkem 148 řeholníků. Nejpočetněji jsou zastoupeni salesiáni, následují dominikáni, františkáni, jezuité a kapucíni. Ženských řádů a kongregací působí na území olomoucké arcidiecéze celkem 18 a v nich žije 299 sester. Nejpočetnější je kongregace Milosrdných sester svatého Kříže, za nimi následují sestry sv. Cyrila a Metoděje, dominikánky, vincentky, premonstrátky, františkánky, klarisky a sestry Ježíšovy.

Svátek Uvedení Páně do chrámu vychází z židovské tradice, podle níž musela každá žena čtyřicátého dne po porodu přinést do chrámu svého prvorozeného syna a podat oběť za své očištění. O tom, že tento předpis splnila také Panna Maria, se zmiňuje Lukášovo evangelium. Popisuje také Mariino setkání s proroky Simeonem a Annou, kteří v Ježíšovi poznali očekávaného Mesiáše. Simeon nazval Ježíše „světlem k osvícení pohanů a k slávě izraelského lidu“.

S odkazem na tento výrok se v tento den žehnají v kostelích svíce, které si věřící odnášejí domů. A protože bylo zvykem tyto svíce rozsvěcovat při modlitbě, zvláště při nebezpečných bouřích a „hromobití“, dostaly název „hromničky“ a odvozeně se pak i svátku jejich požehnání dostalo jména „Hromnice“.

(gra), s využitím textu na kardinal.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu