Humanitární kontejner odjede ve čtvrtek do Afriky. Sbírka pro Zambii zaplnila 19 palet


Přes půl tuny oblečení, téměř půl tuny látek do šicí dílny, desítky šicích strojů, berlí, lavic a židlí, zahradního náčiní, zemědělských nástrojů či koloběžek. To vše se podařilo nastřádat díky dárcům a firmám z celé České republiky. Sbírku na 19 paletách začne Arcidiecézní charita Olomouc nakládat do kamionu tento čtvrtek dopoledne. Poté vyrazí do Afriky. Věci z Kontejneru pro Zambii poslouží chlapcům, dívkám a rodinám zemědělců z vesnice Chiparamba. Mladí se naučí farmařit a šít, rodinám zase pomůže s obživou.

Na začátku byla dobrá vůle lidí ze Sudoměřic. Ti v minulosti pomohli postavit kostel v zambijském Kachingwe, dále pak školu v Chiparambě. Nyní s  Arcidiecézní charitou Olomouc vypravují za moře kontejner plný pomoci. „Věci z kontejneru budou používat především chlapci a dívky ve školícím centru, kde se naučí šít a farmařit. Díky novým dovednostem se o sebe budou umět postarat, výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky,“ sděluje spolupracovnice Arcidiecézní charity Olomouc a koordinátorka Chiparamba Trust Organisation Kateřina Janečková, která prožila v Chiparambě víc jak měsíc.

Za sbírkou Kontejner pro Zambii stojí také 13 dobrovolníků, kteří strávili přes 140 hodin tříděním, čištěním a opravou všech potřebných věcí, které ve čtvrtek odjedou do Zambie. „Pak jsme mohli začít paletovat, což nám zabralo další tři dny práce. S paletováním nám pomáhali dobrovolníci profesionálové, kteří dokázali na jedinou paletu vtěsnat i dvacet školních lavic spolu s obuví, hračkami i konvemi. Tento čtvrtek dopoledne tak naložíme připravených 19 palet do zakoupeného vysokoobjemového kontejneru, který tahačem odešleme do přístavu a poté lodí do Afriky. Vedle materiálu zůstane v Chiparambě partnerům i kontejner, který bude sloužit jako uzamykatelný sklad,“ říká vedoucí humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Charita děkuje všem dárcům, kteří přispěli potřebnými věcmi či finanční částkou, i dobrovolníkům, kteří věnovali svůj volný čas.

Kontejner pro Zambii by měl dorazit do cíle v druhé polovině ledna příštího roku. Přidáte se k nám a podpoříte komunitu v zambijské Chiparambě? Stačí přispět na účet Arcidiecézní charity Olomouc 115-7039000237/0100. DĚKUJEME…

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu