Jak probíhají misie na Internetu


Rozhovor s P. Paolo Padrinim, duchovním otcem kyberprostoru Vatikánu.

Na Facebooku je už i papež Benedikt XVI. Jak to funguje? Mohou s ním lidi osobně nějak udržovat kontakt?
Benedikt XVI. se o nová média velmi zajímá. Webové stránky Pope 2 you však nejsou klasický facebookový profil. Benedikt XVI. rád slyší, že mladí lidé můžou číst jeho vzkazy a poslouchat jeho slova. Je ročník 1927, starší lidé mají většinou k hi-tech nedůvěru. On je ale otevřený a ví, že Bůh k lidem promlouvá všemi možnými způsoby.

Jste také duchovním otcem iBreviáře, pro koho je určen?
Jsem mladý, je mi sedmatřicet. Miluji technologie a věřím, že zkracují vzdálenosti mezi lidmi. Proto jsem studoval, abych se dozvěděl, jak se šíří světem. Ano, jsem otec iBreviáře. Je to jednoduchá aplikace, která přenáší katolické modlitby z breviáře a celý text mše do iPadu, iPhonu a mobilů nové generace.

Jsou katolíci připraveni na iBreviář, Facebook, vatikánský YouTube? Nebojíte se, že se už nikdy neobjeví v kostele?
Takzvaní Apple people reagují docela dobře. Aplikaci iBreviáře si stáhla tisícovka lidí po celém světě, byli mezi nimi věřící i nevěřící. Hodně věřících je rádo, že se církev snaží využít moderní technologie jak ke komunikaci, tak k modlitbě. A na YouTube mají šanci zjistit, co se skutečně děje ve Vatikánu, jsou tam třeba videa proslovů Sv. Otce. YouTube je pro nás důležitý, protože díky němu se církev vrhá do hlavního proudu světové komunikace.

Co vlastně dělají kněží na Internetu?
Hodně kněží používá Internet k evangelizaci, v řadě farností věřící s kněžími komunikují přes Internet. Církev je aktivní v používání nových technologií k šíření Slova, používání médií dobrým způsobem je veliká pomoc. K tomu se ve svých proslovech hlásí i papež.

Facebook sbírá a sdílí spoustu osobních informací, nemáte strach, že se třeba někdo pokusí hacknout váš facebookový účet nebo papežovu stránku Pope 2 you, začne lidem rozesílat urážky nebo třeba nějakým výrokem ponížil muslimy?
Když člověk něco dělá, vždycky něco riskuje. Musíme všechno do detailu technicky promyslet, ale na druhé straně se nemůžeme vzdát tak důležitého nástroje jen proto, že s sebou nese rizika. Křesťané musejí šířit slovo Boží všemi možnými způsoby, na náměstích i na sociálních sítích.

Není asi nic krutějšího než diskuse na Internetu. Provádíte na náboženských stránkách nějakou cenzuru?
Samozřejmě když otevíráte náboženský web, musíte udělat všechno pro to, abyste měli kontrolu nad tím, co se tam objevuje. Není to proto, abychom bránili svobodě slova, ale abychom chránili svobodu vyjádření a důstojnost té stránky. Pokud webmasteři chtějí tvořit slušné médium, kde se diskutuje svobodně, ale s respektem a bez urážení, musejí být sami zodpovědní. Ovšem církev má dost kuráže na to, aby čelila každému, i těm, kteří mají jiné názory.

(Z rozhovoru pro časopis Reflex)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu