Jarní studnu bude provázet hudba Františka Fialy


Setkání u studny, konané vždy první pondělí v měsíci v prostorách olomoucké katedrály sv. Václava a v nedaleké kavárně Amadeus, chce člověku uspěchaného světa nabídnout chvíli zastavení na konci všedního dne. Prostřednictvím umění, vnímaného v komorním společenství, poskytuje impulsy, které pomáhají člověku pozvednout mysl a ducha a nadechnout se. Další setkání proběhne v pondělí 4. dubna 2011 a zaměří se na dílo hudebního skladatele Františka Fialy.

Olomouc: Březnové „Setkání u studny“ v katedrále už předznamenávalo dobu postní. Výběr textů šumperské básnířky Lenky Špatné v interpretaci herců Martiny Pavlíkové a Jana Novotného provázený violoncellovou improvizací Mariána Pavlíka nabízel zamyšlení nad smyslem postního období. V kavárně Amadeus naopak večer pokračoval v duchu masopustního pondělku, protože vyprávění prof. Zdeňka Přikryla, významného olomouckého výtvarníka, v jeho rodné hanáčtině vyvolávalo u posluchačů životodárné záplavy smíchu. Pan profesor Přikryl dokáže svým poutavým vyprávěním v hanáckém nářečí, které je v jeho podání neustále živé, zprostředkovat posluchači nejen poznání krásy, bohatosti a rozmanitosti výrazů hanáčtiny, ale i tradice hanáckého kraje, do něhož je vrostlý celou svou bytostí. Na závěr byla také možnost prohlédnout si něco málo z jeho výtvarné tvorby.

Dubnová Studna, jarní, přinese kytici hudebních skladeb ze skladatelské zahrady Františka Fialy, hudebního skladatele, varhaníka a zpěváka, pedagoga a ředitele Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci. Dílo tohoto skladatele bude doplněno jeho vyprávěním o životě provázeném hudbou.

V dómu zazní od 18.00 hodin varhanní skladby Františka Fialy v podání autora a varhaníka Petra Rajnohy, tři části z Missa de angelis (Kyrie, Sanctus, Agnus) zazní v podání komorního sboru posluchačů pěveckého oddělení konzervatoře, básnické texty Lukáše Pražského přednese Martina Pavlíková. V 19.00 hodin v kavárně Amadeus doplní vyprávění Františka Fialy jeho skladba pro klavír a violoncello Sonata da chiesa v podání Heleny Fialové a Mariána Pavlíka.

Na Setkání u studny v pondělí 4. dubna 2011 srdečně zve hlavní organizátorka Martina Pavlíková, www.rapsodickedivadlo.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu